Bush’u doğrulamadı ama ödül aldı

Norveç Nobel Komitesi, ödülü, nükleer enerjinin askeri amaçlı kullanımının engellenmesi ve barışçı kullanımı için harcanan çabalar nedeniyle UAEK ve UAEK’nın Mısırlı Başkanı Baradei’ye verdi.

Nobel Barış Ödülü için, bu yıl 199 gibi rekor sayıda aday vardı.

Tahran yönetimi, iki yıl önce, Nobel Barış Ödülü’nün, İranlı avukat Şirin Ebadi’ye verilmesine öfkeyle tepki göstermişti. Nobel Barış Ödülü, kendi dallarında çalışma yapan kişi ve kurumların çalışmalarını teşvik etmek amacıyla veriliyor.

BBC, “Nobel Komitesi, nükleer silahların yayılmasını önleme konusunda geçtiğimiz aylarda yapılan konferansın istendiği kadar başarılı olmadığını düşünüp, çalışmalarına destek vermek amacıyla Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nu ve Kurum’un Başkanı Muhammed el Baradey’i ödüllendirmeyi düşünmüş olabilir” yorumunu yaptı.

EL BARADEY?
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun Başkanı olarak Muhammed el Baradey, Irak, İran ve Kuzey Kore’deki nükleer krizlerle uğraşmak zorunda kaldı. El Baradey, hem diplomasi becerisiyle hem de gerekli gördüğü durumlarda sözünü esirgememesiyle övgü kazandı.

Irak savaşına giden süreçte, Washington ve Londra yönetimlerinin, Saddam Hüseyin’in kitle imha silahlarına sahip olduğu iddialarını doğrulamayı reddetti. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ve Muhammed el Baradey’e bu ödülün verilmesi, pekçok kişi tarafından, İran’a, nükleer programına son vermesi ve Birleşmiş Milletler’in talepleri doğrultusunda hareket etmesi yolunda verilen bir mesaj olarak görülecektir.

Birleşmiş Milletler çatısı altında görev yapan bağımsız bir organ olan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu 1953 yılında kuruldu. Sekiz yıldır Kurum’un başkanlığını yapan Muhammed el Baradey geçtiğimiz ay, üçüncü dönem için yeniden başkan seçildi.

NOBEL?

İsveçli sanayici ve mucit Alfred Nobel tarafından oluşturulan Nobel Barış Ödülü 1901’den bu yana veriliyor. 10 milyon İsveç kronu değerindeki ödül, Aralık ayında Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlenecek törenle verilecek. Nobel Barış Ödülü için bu yıl, 199 isim önerilmişti.

2003 ve 2004 yıllarında, ödülü kazanan isimlerin kamuoyuna sızması ardından Nobel Komitesi, bu yıl güvenlik önlemlerini sıkılaştırdı. Fizik, kimya, tıp ve edebiyat dalında Nobel Ödülü’ne layık görülen isimler Stockholm kentinde açıklanırken, Nobel Barış ödülü’nün sahibi, geleneklere bağlı kalınarak başkent Oslo’da açıklandı. (aa/BBC)

1115580cookie-checkBush’u doğrulamadı ama ödül aldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.