‘Bush’u nasıl bilirsiniz?’

Araştırma, İngiltere’de Guardian, İsrail’de Haaretz, Kanada’da La Presse ve Toronto Star, Meksika’da da Reforma gazeteleri tarafından yaptırıldı. Dört ülkede yapılan araştırmada, ”Dünya barışına en büyük tehdidin hangi liderden geldiğini düşünüyorsunuz” sorusu soruldu. İngiltere’nin ciddi ulusal gazetesi The Guardian’a göre, soruya İngiltere’den verilen yanıtların dağılımı şöyle:

”Katılımcıların yüzde 87’sine göre, dünya barışını tehdit eden lider Usame bin Ladin. El Kaide liderini yüzde 75’le Amerikan Başkanı George Bush, yüzde 69’la Kuzey Kore lideri Kim Jong İl, yüzde 62’yle de İran lideri Mahmud Ahmedinecad izliyor.”

Anketin Amerikan politikalarına karşı güvensizliği de açığa çıkardığını vurgulayan The Guardian’a göre, Bush’un dış politikasının dünyayı daha az güvenli hale getirdiğini düşünenlerin oranı İngiltere’de yüzde 69, Kanada’da yüzde 62, Meksika’da yüzde 52, İsrail’de ise yüzde 36 olarak saptandı.

The Guardian bu dört ülkede katılımcılara Irak savaşının meşru olduğuna inanıp inanmadıklarının sorulduğunu ve yalnızca İsrail’de savaşı destekleyenlerin oranının desteklemeyenlerden daha yüksek çıktığını aktardı.

Her ülkede ortalama biner deneğin katılımıyla yaptırılan araştırmaya göre; İngilizlerin yüzde 71’i; Meksikalıların yüzde 89’u, Kanadalıların da yüzde 73’ü Irak savaşı ”meşru değildi” inancında.

1139780cookie-check‘Bush’u nasıl bilirsiniz?’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.