Bütçede yılın en yüksek açığı

Merkezi yönetim bütçesi ekimde 83,3 milyar TL ile yılın en yüksek açığını verdi. 12 aylık bütçe açığı 224 milyar TL’ye çıktı.

Merkezi yönetim bütçesi ekim ayında 83,3 milyar TL açık verdi. Bütçede geçen ayda da 78,6 milyar TL’lik açık izlenmişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı merkezi bütçe istatistiklerine göre, ekim ayında bütçe giderleri 307,4 milyar TL, bütçe gelirleri ise 224,2 milyar TL oldu. Faiz dışı bütçe dengesi ise aynı dönemde 22,1 milyar TL olarak kaydedildi.

10 aylık performansa bakıldığında bütçe açığının 128,8 milyar TL açık verdiği izlendi. Faiz dışı dengede ise Ocak-Ekim döneminde 139,5 milyar TL’lik fazla görüldü.

12 aylık bütçe açığı da 242 milyar TL’ye yükseldi.

REKOR FAİZ HARCAMASI
Bütçede 300 milyar TL’yi aşan harcamalar arasında en büyük kalemi cari transferler oluşturdu. Ekim’de 102,9 milyar TL’lik cari transfer gerçekleşti.

Cari transferlerin ardından en yüksek kalem faiz harcamaları oldu. Ekim ayında bütçede faiz harcamaları 61,1 milyar TL olarak kaydedildi. Böylelikle aylık faiz harcaması bakımından rekor seviye görüldü. Geçen ay da faiz harcamaları 33,1 milyar TL olmuştu.

BOTAŞ’A TRANSFERLER DEVAM ETTİ
Bu yıl bütçede kur korumalı mevduat ile birlikte öne çıkan maliyet kalemlerinden biri olan BOTAŞ’a transfer ve borçların ekimde de devam ettiği görüldü.

Ekim ayında BOTAŞ’a yönelik cari transfer ve borç toplamı 6,5 milyar TL olarak kaydedildi. Böylelikle son 12 ayda iki kalemde BOTAŞ’a ayrılan kaynak 191 milyar TL’ye yükseldi.

2647190cookie-checkBütçede yılın en yüksek açığı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.