Buyrun Nahıl Dükkan’a

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nı duymuşsunuzdur. Dar gelirli kadınları güçlendirmek amacıyla kurulmuş bir vakıf. 1986 yılından bu yana yoksul semtlerdeki çocukların bakım ve eğitimini üstleniyorlar. Kadınların sosyal ve ekonomik örgütlenmelerine yardımcı oluyorlar. Kadınları ekonomik olarak güçlendirecek projelere imza atıyorlar. Onlara kredi desteği sağlıyorlar vs…

Bir de Nahıl Dükkan var. Beyoğlu Bekar sokakta gözünüze çarpmıştır belki. Çok güzel bir dükkan. Sıcacık. O kadar cezbedici ki, dışarıda kalamıyorsunuz asla. Bir şey alsanız da, almasanız da, içeriye giriveriyorsunuz.

Nahıl, KEDV’in iktisadi işletmesi. Ya da bir başka deyişle KEDV’in markası. Burada Türkiye’nin her yanından kadınların ürünleri pazarlanıyor. Buradan elde edilen gelir KEDV’in dar gelirli bölgelerde kurmuş olduğu kadın ve çocuk merkezlerine gidiyor.

“Nahıl”ın kelime anlamı “yardımlaşma ve paylaşma” demek zaten. Kadınlar burada yardımlaşıp, paylaşarak büyüyorlar.

Nahıl Dükkan bir de Mardin’de var. KEDV’in Mardin’de sabun kooperatifi olduğu için, Mardin’deki Nahıl Dükkan’da daha çok sabun ürünleri mevcut.

Beyoğlu’ndaki dükkanda ise her türlü el işleri, tekstil, paketler, sabunlar vs. pek çok ürün bulunuyor.

Başka neler yok ki… Saç bantları, keçe yaka iğneleri, yılbaşı süsleri, lavanta çiçekleriyle doldurulmuş ayakkabı kalıpları, sepetler, özel torbalar, özel kutular, çeşit çeşit sabun keseleri vs…

Az olmakla birlikte ikinci el satışlar da var. Ünlülerin kıyafetleri örneğin. Yiğit Özşener’in pantolonları, gömlekleri ilk gözüme çarpanlardan.

2003 yılında kurulan Nahıl’ın başında 2006 yılından beri Şule Alpaslan var

Şule Alpaslan “Bizim bir konseptimiz var. Mesela ürünlerde doğal iplik kullanıyoruz. Renklerin pastel olmasına dikkat ediyoruz. Doğal renkler kullanıyoruz ki, ürünler birbiriyle uyumlu olsun. Dükkan’ın konsepti dışında ürünleri pek bulundurmuyoruz. Geleneksel ürünler istemiyoruz. Onlar zeten her yerde var. Burada farklı ürünler olsun istiyoruz.” diyor ve tek eksiklerinin tasarımcı olduğunu söylüyor:

“Büyük şirketler sosyal sorumluluk projesi yaparken bize geliyorlar. Biz de onlara şirketin tarzına, konseptine uygun ürün geliştiriyoruz. Birkaç yıldır güzel işler yaptık. Ama artık farklı ürünler yapmak istiyoruz. Sürekli daha farklı neler yapabiliriz diye düşünüyoruz. Bizim en büyük eksiğimiz tasarım.”

Anlayacağınız kendilerini geliştirmek için yola çıkan bu kadınlar tasarımcı arkadaşlara ihtiyaç duyuyorlar. Ümit ediyorum ki bulurlar. Belli mi olur, bu yazıyı okuyan tasarımcı arkadaşların yolu belki birgün Nahıl Dükkan’a düşebilir.

Yapılan ürünler nerelere satılmıyor ki.

Bir kere Nahıl Dükkan’a giden herkes bu ürünlerden alabilir.

Bireysel satışın yanında kurumsal siparişler de alıyorlar.

Nikah hediyelikleri yapıyorlar.

Özel günler için, özel hediyeler yapıyorlar.

Anneler gününe, sevgililer gününe, babalar gününe özel hediyeler üretiyorlar.

Şimdilerde de Nahıl Dükkan’ın içi cıvıl cıvıl yılbaşı hediyelikleriyle dolu.

Bu yılbaşı hediyelerinizi Nahıl Dükkan’dan alarak, dar gelirli kadınların emeklerine destek vermiş olursunuz. Doğrusu kulağa çok hoş geliyor.

Buyrun Nahıl Dükkan’a…

670220cookie-checkBuyrun Nahıl Dükkan’a

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.