Büyükelçilere Rus ajanı suçlaması

Polonya Ulusal Hafıza Enstitüsü İPN, bir süre önce feshedilen sosyalist hükümet  askeri istihbarat servisi WSİ  hakkında 400 sayfalık bir rapor yayınladı. İPN’in yayınladığı raporda,  Polonya’nın Türkiye, Avusturya, Kuveyt ve Çin büyükelcilerinin, sosyalist hükümet WSİ ve Rusya ile işbirliği yaptıkları bilgisi yer aldı.

Başbakan Jaroslaw Kaçinski, İPN’in  raporundaki “İşbirlikçiler” listesinde  yer alan ve  Rusya’ya bilgi sızdırdıkları iddia edilen  Polonya’nın Türkiye, Avusturya, Kuveyt ve Çin büyükelçilerini geri çağırdı.

Büyükelçilerin geri çağrılmasına ilişkin bir açıklama yapan Polonya Parlamentosu’nun Dış Politika Komitesi Başkanı Pawel Zalewski, Büyükelcilerin danisma amacıyla  geri çağrıldığını söyledi.

Büyükelçilerin sosyalist donem askeri istihbarat servisi WSI’la olan ilişkilerinin henüz kesinlik kazanmadığı belirtiliyor.Aşırı muhafazakar Başbakan ve Cumhurbaşkanı Kaçinski kardeşler, sosyalist hükümetle isbirliği yapan devlet görevlilerinin, kamu kurum ve kuruluslarından uzaklaştırılması yönünde karar almıştı. Kararın hemen ardından çok sayıda devlet memuru görevden uzaklaştırıldı.

Sosyalist hükümetle işbirliği yaptıkları gerekçesiyle görevden uzaklaştırılanlar arasında Cumhurbaşkanı Lehc Kaçinski’nin danışmanı Andrzej Krawczyk ve  Varşova Başpiskoposu Stanislaw Wielgus’da bulunuyor. 

Gözlemciler, İPN tarafından yayınlanan raporun oldukça kinayeli  ve delil bakımından da yetersiz olduğunu söylüyorlar.

 

1146660cookie-checkBüyükelçilere Rus ajanı suçlaması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.