Büyükelçi’nin e-araştırmasından ‘Hayır’ çıktı

Avusturya’nın en çok okunan ve toplumda en etken gazetesi olarak bilinen Kronenzeitung’un Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Selim Yenel’in açıklamalarına dayanarak 16 Kasım 2006 tarihinde verdiği habere göre, Avusturyalıların internet kuşağının da Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduğu duyruldu.

İnternet sitesinde bir anketle Avusturyalıların Türkiye’nin AB üyeliği konusunda düşüncesi soruldu. Ankete katılan 2 bin 350 kişiden yüzde 73’ü Türkiye’nin Avrupa ülkesi bile olmadığını öne sürdü…

Büyükelçi Yenel’in açıklamasına göre, Türkiye bütün kriterleri yerine getirse bile AB üyeliğine yüzde 59 oranında hayır çıktı. Ankete katılanların yüzde 58’i din ve devlet işlerinin birbirlerinden ayrılmasına taraftar olduklarını açıkladı. Yüzde 60 lık bir oran AB üyeliği için inancın bir kriter olmadığı düşüncesinde olduklarını belirtti.

Buna karşılık anketi cevaplandıranların yüzde 27’lik bir oranının nüfüsunun Hıristiyan olmayan ülkelerin de AB’ye üye olabilmelerine taraftar olduklarını belirtti. Kıbrıs konusu ise ankete katılan yüzde 70 kişi için Türkiye’nin AB üyeliğinde birinci kriter olarak saptandı.

Ankete katılanların büyük bir kesiminin eğitim düzeyleri yüksek, Viyana’da ikamet etmekte olan genç ve erkeklerden oluştuğu, ayrıca ankete katılanların yüzde 60’ının ise Türkiye’yi ziyaret edenler olduğu belirtildi.

Kronenzeitung’a göre Büyükelçi Yenel verilen cevapların kendileri için önemli olduğunu belirttikten sonra,  bu cevaplara göre reaksiyon göstermek zorunluluğunun doğduğunu ve gelecekte de bu tür anketleri farklı sorularla devam ettireceklerini açıkladı.

Uzun  yıllardır Viyana’da görev yapan Selim Yenel, uyum sorununun Avusturya’da bu denli ciddi olduğunu tesbit etmelerinin kendileri için şaşırtıcı olduğunu belirttikten sonra, uyum için Türklerin Almaca öğrenmeleri gerektiğini söyledi. Gazetenin bir kaç satırlık yorumunun özetinde ise “Biz Avusturyalılar Türkiye’ye değer veriyoruz, ama bu AB’de değil” denildi.

1140740cookie-checkBüyükelçi’nin e-araştırmasından ‘Hayır’ çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.