“Cameron yalnızca ABD’nin isteklerini iletti”

İngiltere Başbakanı David Cameron’ın Türkiye ve Hindistan ziyaretlerinde verdiği mesajların yankısı sürüyor. Cameron’ın Ankara’da Gazze’yi bir hapishaneye benzetmesi, Bangalor’da da Pakistan’ı terörü desteklemekle suçlaması tartışma yaratmıştı.

The Guardian’ın dış politika yazarı Simon Tisdall, Cameron’ın bu tavrını Amerika Birleşik Devletleri’nin mesajlarını dünyaya iletmek olarak yorumluyor. Yazıda dikkat çeken satırlar özetle şöyle:

“Cameron’ın açık sözlülüğünün ardında ne yattığının ipuçları, geçen hafta Washington’da Barack Obama ile yaptığı görüşmede bulunabilir. İngiltere’yi Amerika’nın küçük ortağı olarak tanımladığı ziyaretti bu. Görüşmelerde Cameron’ın bu hafta gündeme getirdiği hemen hemen tüm başlıkların provası yapıldı.

“KULLANIŞLI BİR AHMAK”

Obama bir süre surat astığı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya bu aralar iyi davranmak zorunda kaldı. Obama bir yandan Gazze’ye yardım gemilerine saldırı sırasında verdikleri kayıplar konusunda Türklerin acısını paylaşırken, bir yandan da Cameron’ı İsrail üzerindeki baskıyı arttırmaya teşvik etmiş olabilir.

Cameron’ın Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan Almanya ve Fransa’ya yönelik çıkışları ise ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in son dönemdeki çıkışlarını hatırlatıyordu. Ankara ile İran konusunda yaşanan derin görüş ayrılığının giderilebileceği yönündeki teskin edici sözlerine gelince, bunlar zaten doğrudan Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın söyleminden alınma.

Aynı kalıp Cameron’ın Hindistan ziyaretinde de tekrarlandı. Bush yönetimi Çin’in nüfuzunu dengelemek için, nükleer teknoloji ve silah satışları üzerindeki sınırlamaları kaldırarak Hindistan ile stratejik ortaklığa gitmişti. Cameron da bu siyaseti izledi. Pakistan’ın bölgede teröre destek verdiği iddialarıyla ilgili kaygılarını dile getirirken, sanki Obama yönetimi adına konuşuyordu.”

Ancak Cameron ABD değil, İngiltere adına konuşmalıdır. Ne var ki konu büyük uluslararası meseleler olunca, küçük ortak olmak bunun tersini gerektiriyor galiba.

Mesajı taşıyor, cezasını siz çekiyorsunuz. Sonuçta da İngiltere’nin İsrail, Pakistan ve Avrupalı ortaklarıyla ilişkileri biraz daha çetrefil hale geliyor. Bu tablo göz önüne alındığında, Cameron cesur bir kahinden çok, kullanışlı bir ahmaktır.”

“YENİ DOSTLAR EDİNİRKEN ESKİLERİ KIRMAMALI”

The Independent ise Başbakan Cameron’ın neden böyle davrandığını, yeni hükümetin dış politika anlayışı ile açıkladı.

Ticarete ve ekonomik işbirliğine öncelik vermek ve bu çerçevede İngiltere’ye yeni fırsatlar sunacak Çin, Brezilya, Hindistan gibi ülkelerle ilişkileri geliştirmek. Ancak İngiltere’nin ekonomik çıkarlarını geliştirmeye çalışırken stratejik çıkarlarını bir kenara itmemesi gerektiğini vurguluyor gazete başbakanı yeni dostlar edinirken eskileri kırmamaya çağırıdı.

832830cookie-check“Cameron yalnızca ABD’nin isteklerini iletti”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.