Cameron Yunanistan’a çattı

Gazetenin aktardığına göre Cameron, Yunan seçmenlerin gelecek ayki seçimlerde Euro Bölgesi’nin birer üyesi olarak taahhütlerini yerine getirmeleri, aksi halde ortak para birimini terketmeleri gerektiğini söyledi.

Öte yandan Financial Times, Çarşamba günü Avrupalı liderlerin Brüksel’de yapılacak gayrıresmi AB zirvesinde gündeme getirmek üzere krizle mücadeleye yönelik bir dizi öneri üzerinde çalıştıklarını yazdı.

Gazete geçmişte Almanya’nın bu tür önerileri reddettiğini, ancak şimdi Başbakan Angela Merkel üzerinde bu yönde bir baskı oluşabileceğini vurguladı.

Financial Times’a göre Euro Bölgesi’nin 500 milyar euroluk kurtarma fonunun, doğrudan doğruya bocalayan Avrupa bankalarının sermaye yapısını yenilemeye yönelik kullanılması da öneriler arasında.

Yine Financial Times’da yer alan bir diğer haberde de İngiltere ve ABD’de merkez bankası uzmanları ve mali düzenlemecilerin, sınır ötesi hizmet veren, önde gelen yedi bankanın çökmeye yüz tutması halinde, küresel mali sistemi korumak için somut planlar üzerinde çalıştıklarını aktardı.

İngiltere Merkez Bankası, İngiltere Mali Hizmetler Kurumu ile ABD’deki Federal Mevduat Sigorta Kurumu’nun ortak çabaları, borç krizine kurtarma paketi dışında önlemler üzerinde yoğunlaşıyor.

Üzerinde tartışılan yöntem, yetkililere bankaları sermaye yapısını kendi içinde, kamu fonlarını değil, özel sermaye kullanarak yenilemeye mecbur bırakmak için hak tanıyor. Bu sayede hisse sahipleri, aksayan banka ya da şirketlerin sorumluluğunu üstlenmek durumunda kalabilecek.

Uzmanlar, bu sayede 2008’de Lehman Brothers’ın bir gecede çökmesiyle şirketin İngiltere ayağının da hizmet veremez hale gelmesiyle sonuçlanan durumun bir benzerinin yaşanmasını önlemeyi amaçlıyor.

843020cookie-checkCameron Yunanistan’a çattı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.