Çanakkale Belediyesi: Dardanel kararı kısa sürede alındı, revize edebiliriz

Çanakkale Belediyesi, Kovid-19 vakaları görülen Dardanel Gıda fabrikasında işçilerin yurtlara yerleştirilmesi, gündüz de üretime devam edilmesi kararı ile ilgili açıklama yaptı.

Dardanel Gıda fabrikasında Kovid-19 vakaları sonrası önlem adı altında işçilerin yurtlara yerleştirip, gündüz üretim başına getirilmesi büyük tepki çekti. İl Hıfzısıhha Kurulu kararının altında imzası bulunan Çanakkale Belediyesi Başkan Yarımcısı İrfan Mutluay, “Çok düşünemeden, yoğunluk içerisinde bir karar almak zorunda kaldık. Gelen itirazları değerlendirip revize edebiliriz” dedi.

Çanakkale’deki Dardanel Gıda fabrikasında koronavirüs vakalarına rastlanması sonrası İl Hıfzısıhha Kurulu, kapalı devre çalışma sistemi altında 27 Temmuz’dan itibaren işçilerin 14 gün boyunca geceleri yurtlarda kalıp gündüzleri ise üretime devam etmesi yönünde karar aldı. Tepki çeken kararda Çanakkale Belediyesinin de imzasının bulunması dikkat çekti.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Belediye Başkan Yarımcısı İrfan Mutluay, “Cumartesi günü bu gelişme oldu. O gün de yoğun bir gündü, çevreci arkadaşlara bir müdahale söz konusuydu. Onların gözaltı sürecini de bir yandan takip ediyordum. Başkan yoktu, başkan vekili olarak ben katıldım. O yoğunluk arasında buna da bu şekilde katılmak zorunda kaldık. Çok da fazla zaman ayırabildiğimi söyleyemiyorum, çok da düşünemedim” dedi.

Kurum doktoruyla da görüştüklerini ifade eden Mutluay, “Burada Kovid-19 vakaları görülmüş ve fabrikada da üretim devam ediyor. Üretimin durmasıyla buradaki işçilerin bir bölümünün ücret alamayacak olmasından bahsedildi. Tabii bir tarafta halk sağlığı, bir tarafta bayram öncesi işsiz kalacak insanlar vardı. Evdeki karantina uygulamasında da kontrolün güç olabileceği gündeme geldi. Aldığımız bilgi sonrası bir karantinanın uygun olacağı çıktı ortaya. Ancak bu karara itiraz edilebilir ve bu durumda kurul tekrar toplanır ve değerlendirir” diye konuştu.

Kurul toplantısında da farklı bir görüşün konuşulmadığını belirten Mutluay, “Hem işçi sağlığı açısından hem buradaki emekçilerin ekonomik kayba uğramamaları açısından bir öneri gelirse seve seve kendi görüşümüzü revize ederiz. Tekrar kurula bunları sunarız” ifadelerini kullandı.

EMEP: ÜRETİM DURMALI, İŞÇİLERE TEST YAPILMALI
Emek Partisi Çanakkale İlçe Örgütü de yaptığı açıklamada, “Alınan bu karar tümüyle yasalara ve hukuka aykırıdır. Kararın esası işçilerin sağlığı ve güvenliğini güvence altına almak değil, Dardanel patronunun çıkarlarına uygun olarak alınmış bir karardır. Kapalı devre çalışma sistemi adı altında işçileri her koşul ve şart altında üretime zorluyorlar. İşçiler adeta fabrikada rehin alınmıştır. Kararın altına imza atan mülki amirler işçilerin taleplerini yerine getirmek yerine, Dardanel işvereninin ‘Çarklar dönsün ölen ölür kalanlarla üretim devam eder’ anlayışına uygun bir karar alınmıştır. İşçilerin yurtlarda kalması ve üretimi sürdürme yönünde alınan bu kararın altında imzası olanların yaşanacaklardan sorumlu olduğunu belirtmek isteriz” dedi.

2438030cookie-checkÇanakkale Belediyesi: Dardanel kararı kısa sürede alındı, revize edebiliriz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.