6.7 C
Istanbul
Tuesday, March 19, 2024
Ana Sayfa TÜRKİYE Çanakkale Köprüsü’nün geçiş garantisi ile birlikte maliyeti ortaya çıktı

Çanakkale Köprüsü’nün geçiş garantisi ile birlikte maliyeti ortaya çıktı

CHP’li Ahmet Akın, Çanakkale Köprüsü’nden geçecek 16 milyon 425 bin aracın garanti bedelinin kamuya vereceği yüklün 150 bin avroyu bulacağını ifade etti.

Türkiyeli ve Güney Koreli firmalardan oluşan Daelim, Limak, SK, Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü’nün araç başı geçiş bedeli, vergilendirme ile birlikte bugünkü kurla 160 TL olacak.

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre; araç başı tutarın avro üzerinden hesaplanacağını söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 18 Mart’ta açılması planlanan Çanakkale Köprüsü’nden vergiler hariç araç başına 15 avro alınacağını ifade etti.

AKP’nin yeni bir israf projesini söyleyen CHP Altyapı ve Enerji Politikaları’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Yıllık maliyet 150 milyon avroyu, yani güncel kurla 1,5 milyar TL’yi bulacak” dedi.

Gelecek yıl açılması planlanan Çanakkale Köprüsü, kamu kaynakları kullanılarak yapılmadığı için uzun yıllara yayılan yüksek bir faturanın kamunun sırtına yükleneceğini belirten Akın, “Bugünkü kurla yaklaşık 160 TL’yi bulan köprü geçiş fiyatı, şu anki feribot tarifesinin neredeyse iki katına ulaşmaktadır. Öte yandan yap, işlet, devret modeli kapsamında verilen garanti nedeniyle vatandaşlarımız geçse de geçmese de para ödemek zorunda kalacak” ifadelerini kullandı.

GARANTİ TUTARIYLA 2,5 KÖPRÜ YAPILIR

Garanti edilen tutarın bütçeye yük olmadan karşılanabilmesi için 1915 Çanakkale Köprüsü’nden günlük 45 bin aracın geçmesi gerektiğini ve bunun mümkün olmadığını ifade eden Akın, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Garanti verilen günlük sayı, yıllık geçiş garantisinin 16 milyon 425 bin araç için verildiği anlamına gelmektedir. Bu güzergahta feribot üzerinde yıllık 3,5 milyon aracın geçiş yaptığı ifade edilmektedir. Söz konusu güzergahta olağan trafiğin iki katına çıktığı varsayılsa bile verilen garantiyi karşılamayacak. Karayolları Genel Müdürlüğü, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün toplam maliyetinin 7 milyar 145 milyon lira olduğunu açıklamıştır.

Buna göre araç trafiği iki katına çıksa bile yaklaşık 4 yılda köprünün maliyeti verilen garantiyle karşılanacaktır. 2022’de açılması hedeflenen köprünün sözleşme süresi 2033 yılında biteceği dikkate alındığında 11 yıl içinde ödenecek garanti tutarıyla yaklaşık iki buçuk adet Çanakkale Köprüsü yapılması mümkündür. Köprünün hizmete açılmasının ardından kamuya yük olmaması ve garanti edilen araç geçişini sağlaması için bu güzergahta neredeyse beş katı daha fazla aracın geçmesi gerekmektedir.”

2551510cookie-checkÇanakkale Köprüsü’nün geçiş garantisi ile birlikte maliyeti ortaya çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.