Çanakkale’de Şahinli köyünde ÇED toplantısında gerginlik çıktı

Çanakkale Lapseki Şahinli köyünde yapılan ÇED toplantısında gerginlik çıktı. Pandemi gerekçesiyle ertelenmesi istenen toplantıya gelenler “pandemi var” denerek salona alınmak istenmedi.

 

Özer AKDEMİR / EVRENSEL – Fotoğraf: Ferzan Aktaş – Çanakkale Lapseki’ye bağlı Şahinli Köyü yakınlarında altın işletmeciliği faaliyetini sürdüren TÜMAD Madencilik şirketinin kapasite artışı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısına yöre halkı alınmak istenmedi. Aynı bölgedeki Esan Eczacıbaşı şirketine ait madeni geçtiğimiz ay satın alan şirket, faaliyet alanını yaklaşık 12 katına çıkarmak istiyor.

 

 

SALONA MADEN ÇALIŞANLARI DOLDURULMUŞ

Şahinli köyü düğün salonundaki ÇED halkı bilgilendirme toplantısı öncesi yöredeki ekoloji örgütleri pandemi gerekçesi ile toplantının ertelenmesini talep etmişlerdi. Bu talep kabul edilmezken ÇED toplantısına katılmak için Çanakkale ve civar köylerden gelen yurttaşlar “pandemi” gerekçesiyle toplantının yapılacağı salona alınmak istenmedi. Salona önceden alındığı görülen maden çalışanlarının engellemeleri ve saldırgan tutumları nedeniyle uzun süre salona giremeyen yurttaşlar tartışmaların ardından toplantı salonuna girebildiler.

MUHTARLAR MADENİN MEYVECİLİK VE SULARA ETKİLERİNİ SORDULAR

Madende çalışan köylülerin ve maden yöneticilerin tavizkar davranışları nedeniyle gergin geçen toplantıda ekoloji örgütleri ve kurum temsilcileri maden işletmesi ile ilgili itirazlarını, endişelerini dile getirdiler. Maden çevresinde bulunan Lapseki’ye bağlı diğer köy muhtarlarının da toplantıya katılarak özellikle geçim kaynakları olan madenciliğin ve sularının bu faaliyetten olumsuz etkileneceğine yönelik endişelerini dile getirdiler. Muhtarlar bu konulara yönelik sorular sordular. Salona madene karşı çıkan köylü kadınlar alınmazken, köylü kadınların salonun dışında beklemesi dikkat çekti. Toplantının ardından Çanakkale’den gelen yaşam savunucuları madene yakın olan Yeniceköy’e giderek köylülerle görüştüler. Yeniceköylüler meyvecilikle geçindiklerini ve yurtdışına şeftali ihraç ettiklerini belirterek, madenin geçim kaynaklarına zarar vereceği endişesini dile getirdiler.

2575870cookie-checkÇanakkale’de Şahinli köyünde ÇED toplantısında gerginlik çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.