‘Canlı Maymun Lokantası’ sizi bekliyor

Güngör Dilmen’in “Canlı Maymun Lokantası”nı Day-Mer drama hocası Celal Perk sahneye koydu. Day-Mer Asım Bezirci Salonu’nda sergilenen iki perdelik oyunda Rıza Keskin, Rahime Simpson, Ayşegül Altın, Özgür Akbaba, İsa Orman ve Songül Yıldız rol aldı. Dilmen daha önce de şu oyunları yazmıştı:


ÖDÜLLÜ OYUN YAZARI


“Kurban, Midas Üçlemesi, Ak Tanrılar, Bağdat Hatun, Akad’ın Yayı, Deli Dumrul, Hasan Sabbah, Ben Anadolu, Aşkımız Aksaray’ın En Büyük Yangını, Troya İçinde Vurdular Beni…”


Canlı Maymun Lokantası’yla ödüller kazanan Dilmen, maymun beyni yenmesini bir metafor olarak kullanıp sömürü olayını evrensel boyutlarda ele aldı. Doğu ile batının uç kişilerinin çatışmasıyla insanın karanlık ve aydınlık yanlarının içiçeliğini simgeledi.


Yazar oyunu ile ilgili “Bir şeyi anlatmaktan çok vermeye çalışıyorum. İşlenen temayı ‘doğu gizemciliği ile batı pragmatizminin çatışması’ diye belirlemek yanlış olmaz, ancak eksik olur. Her şeyden önce öyle bir doğu kalmamıştır. Hem bakın Çinli ozan Wong’un iç dünyasına en yakın kişi Matmazel Lülü, batı kökenli. Öyleyse aradan doğu, batı ayrımını da kaldıralım ve oyun kişilerini uzaklarda aramayalım.” şeklinde açıklama yapıyor.


OYUNDAKİ SORULAR?


Canlı Maymun Lokantası isimli karamizah oyunu izleyiciye arka arkaya çeşitli sorular sorduruyor. Bu oyun bir direnç oyunun mu yoksa vazgeçiş oyunu mu? Koşulları kabul eden köleleri mi, koşulları değiştirmeye çalışanları mı anlatıyor? Madde mi duyguya, yoksa duygu mu maddeye tutsak oluyor? Doğu ile batının, başka bir deyişle kapitalizm ile mistisizmin karşıtlığında varlık ile yokluk, iktidar ile güç arasındaki sınırlar mı sorgulanıyor? Aydın şair Wong, düştüğü pasiflikte intihar mı ediyor, yoksa intihar ederek bir umudun son direncini mi koruyor? Petrol kralı Bay Johnathan ve eşi, sadece küçük fantazilerin peşindeki turistler mi, doyumsuz kan emiciler mi? Peki ya küçük dünyalarında birer duyarsızlık canavarı kesilen Garson, Avcı Çoo ve Avrupalı Lülü? Bu insanlar, para kazanmak isterken mala dönüşen birer köle mi? İnatla aşık olmayı sürdüren, sisteme, kendilerince direnenler mi?… Hiç biri ya da hepsi; bulabildiğimiz yanıtlar elbette tek değil. Sanırım sonuçta, “edilgen birer nesne mi olacağız, yoksa etken özneler mi?” sorusunda düğümleniyor her şey.


OYUN GÜNLERİ


9 Temmuz Pazar  – 3.00 pm
14 Temmuz Cuma  – 7.30 pm
15 Temmuz Cumartesi – 3.00 pm


DAY- MER Asım Bezirci Salonun’nda oynanacak Canlı Maymun Lokantası’nın biletlerinin 020 72758440 – 07947884202 numaralı telefonlardan temin edilebileceği açıklandı.

792570cookie-check‘Canlı Maymun Lokantası’ sizi bekliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.