Castro ve Chavez, Ortega’yı kutladı

Castro, Nikaragua’daki seçimin sonuçlarının resmen açıklanmasından kısa bir süre sonra Küba televizyonunda okunan mesajında, “Sevgili Daniel, Sandinistaların büyük zaferi halkımızı sevince boğmuştur” ifadesini kullandı.

Venezuela Devlet Başkanı Chavez de canlı olarak da yayınlanan bir telefon bağlantısıyla Ortega’yı tebrik etti.

Chavez, telefonda, “Sandinista cephesine ve Nikaragua halkına tebrikler. Seninle gurur duyuyoruz” derken, Ortega da 3 Aralıkta Venezuela’da yapılacak seçimde Chavez’in kazanacağına inandığını söyledi.

AÇIK FARKLA KAZANDI

Oyların yüzde 90’ının sayımının tamamlandığını belirten seçim komisyonu yetkilileri, oyların yüzde 38’ini alan 60 yaşındaki Ortega’nın, en yakın rakibi muhafazakar Eduardo Montealegre’den yüzde 9 daha fazla oy alarak seçimi kazandığını duyurdu. Seçim komisyonu yetkililerinin yaptığı açıklamanın ardından, ABD hükümetinin desteklediği Motealegre seçimde yenilgiyi kabul ettiğini ilan etti.

Nikaragua’da 1979 yılında yaptığı Sandinist halk ayaklanmasıyla diktatör Anastasio Somoza’yı devirerek iktidara gelen Ortega, daha sonra Marksist Nikaragua hükümeti ile ABD tarafından desteklenen Kontralar arasında süren iç savaştan bıkan Nikaragua halkının oylarıyla 16 yıl önce seçimle devlet başkanlığından indirilmişti.

ABD’DEN ORTEGA’YA DESTEK

Ortega’nın Nikaragua’da yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin galibi olduğunun ilan edilmesinin hemen ardından Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD’nin seçimle iş başına gelen Ortega’yı desteklediği bildirildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Gordon Johndroe konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Nikaragua’nın seçtiği liderlerle, kendilerinin Nikaragua’nın demokratik geleceği üzerine yaptığı taahhütler ve eylemler temelinde çalışacağız” dedi.

1140130cookie-checkCastro ve Chavez, Ortega’yı kutladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.