CAT: Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 6 ülke, iklim krizine karşı “kritik derecede yetersiz”

Türkiye’nin de arasında bulunduğu 6 ülke iklim taahhütleri “kritik derecede yetersiz.” Küresel ısınmayı 1.5 dereceyle sınırlama konusunda uyumlu olduğu tespit edilen tek ülke ise Gambiya.

İskoşya’nın Glasgow kentinde “Birleşmiş Milletler COP26 İklim Zirvesi” sürerken, çok sayıda ülkenin iklim krizine karşı verdiği taahhütlerin gerisinde kaldığı, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 6 ülkenin iklim taahhütlerinin “kritik derecede yetersiz” olduğu kaydedildi.

Ülkelerin iklim taahhütleri ve politikalarının potansiyel etkilerini takip eden bilim insanları ve politika uzmanlarından oluşan “İklim Eylemleri Takip“ (Climate Action Tracker -CAT) grubu 40 ülkenin taahhütlerini inceleyerek, yeterlilik durumlarını sıraladı. Nature dergisinde yer alan CAT’ın verilerine göre ülkelerin çoğu şu an Paris İklim Anlaşması’ndaki hedefe ulaşma konusunda taahhütlerinin gerisinde kalıyor. CAT’ın iklim taahhütleri ve politikalarını “kritik derecede yetersiz” bulduğu 6 ülke arasında ise Türkiye de yer alıyor. CAT’ın iklim konusunda “eylemsizliğe yakın” boyutta olduğunu tespit ettiği ülkeler, Türkiye, Rusya, Suudi Arabistan, İran, Tayland ve Singapur.

CAT’ın politikaları ve taahhütlerini küresel ısınmayı 1.5 dereceyle sınırlama konusunda uyumlu olduğunu tespit ettiği tek ülke ise Batı Afrika ülkesi Gambiya.

İKLİM KONUSUNDA YETERLİ VE YETERSİZ ÜLKELER

CAT’ın hazırladığı tabloda, politikaları ve taahhütleri yeterli ve yetersiz durumdaki ülkeler şöyle:

Yüksek derecede yetersiz ülkeler: Kanada, Meksika, Kolombiya, Brezilya, Arjantin, Ukrayna, Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan, Çin, Güney Kore, Vietnam, Endonezya, Avustralya, Yeni Zelanda

Eylemsizliğe yakın ülkeler: Türkiye, Rusya, Suudi Arabistan, İran, Tayland, Singapur

Reklam

Yetersiz ülkeler: ABD, Peru, Şili, Güney Afrika, Japonya, Avrupa Birliği, Norveç, İsviçre

Neredeyse yeterli: Kosta Rika, Birleşik Krallık, Nepal, Fas, Nijerya, Etiyopya, Kenya (EVRENSEL)

2561540cookie-checkCAT: Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 6 ülke, iklim krizine karşı “kritik derecede yetersiz”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.