Çaylar Şirketten

Tarih;16 Aralık 1773, soğuk ve sisli bir Boston gecesi Massachusetts limanında 350 adam gizlice Dartmount, Eleanor ve Beaver isimli çay yüklü gemilere yaklaşmaktadır. Heyecan ve korku birbirine karışmış, gecenin ayazına rağmen 350 adam ter içinde kalmıştır. Bütün olumsuz koşullara rağmen, eylemin tehlikesini hiçe sayan, kararlıklarından taviz vermeyen 350 yiğit adam hedefleri olan gemilere ulaşır. Gemiler, İngilizlerin Doğu Hindistan (East Indıa Company) şirketine aittir. Yorucu, korku ve endişe dolu 3 saat sonunda 90 bin poundluk (ağırlık olarak)(1)  çay, soğuk ve siyah okyanus sularının dibini boylamıştır. Askeri terminolojiyle ifade edersek; hedef imha edilmiş, eylem başarı ile sonuçlandırılmıştır.

Amaç; kolonilere temsil hakkı vermeyen Londra’da ki parlamentoya ‘Temsil hakkı yoksa vergide yok’(2) uyarısıdır. Bu eylem tarihe ‘çay’ eylemi olarak geçecektir. 

Yukarıda, dramatize ettiğimiz bu eylem, İngilizlere karşı verilen Amerikan bağımsızlık savaşının dönüm noktası kabul edilir.

Günümüz Amerikan politik yaşantısında  ‘Boston Tea Party’si aynı gelenekten geldiğini iddia eden, siyasi felsefesinin bu temele oturduğunu söyleyen sağcı popülist parti olarak varlığını devam ettirmektedir.

Nedir şu ‘zavallı’ İngilizlerin, çay ve Tuz’dan çektiği.(3)

 

Şak Şak turizmin, İstanbul, İzmir, Van, Hakkâri Çanakkale kısaca bil umum Türkiye’nin dört köşesinden gelip Ankara’ya gitmekte olan 06-TUH-2023 plakalı otobüs yolcuları, arabanız 15 dakikalık çay molası vermiştir, ‘Çaylar şirkettendir’

Sadece ama sadece bu anonsu işitmek için bile yolculuğa çıktığım olmuştur benim. Ezberin, doğaçlamayla doruğa ulaştığı en üst noktasıdır o ‘ses’. O ‘ses’ sadece bir sesleniş değil, en içli türkülerin yüzyıllardan süzülüp, kopup gelen çığlığı , her şeyin bittiği,  ama aynı zamanda her şeyin yeniden başladığı bir mihenk taşıdır.. 

Tam tamına 248 yıl önce ‘çayın’ toplum yaşamında önemini anlayan, bağımsızlık mücadelesini bunun üzerine oturtan Amerikalılara karşı, Emperyalist İngilizlerin yaptığı yanlışa düşmeyen, politik deha, yangında yanan vatandaşlarımıza çayı bedava, kafaya  ‘atarak’  seçimlerde, sandıkta oluşabilecek potansiyel ‘başkaldırıyı’ daha başından önleyerek- bir kez daha-  siyasi tarihimizde eşi benzeri görülmeyen, büyük bir ‘öngörüyü’ gerçekleştirmiştir.

‘Politik Deha’lar yüzyılda bir gelirmiş. Bizim talihsizliğimiz aynı tarihlere denk gelmemiz.

Bu son anonstur; İstanbul, İzmir, Hatay, Van Diyarbakır bil umumi yurdun her köşesinden Ankara’ya gitmekte olan Şak Şak firmasının 06-TUH- 2023 plakalı otobüs yolcuları 15 dakikalık çay molanız bitmiştir. Otobüsünüzü kaçırmayınız.

Yazımı bitirirken, yaptığım uzun, geceler boyu süren araştırmalara rağmen yanıtını bulamadığım bir soruyu sayın okuyucu arkadaşlara sormak istiyorum. Sorunun yanıtını bilen arkadaşlar bana özel numaramdan döner ve beni aydınlatırlarsa çok minnettar kalırım. Yanıtını aradığım soru şu; Atılan çay paketlerinden kafaya tam isabet sonucu yaralanan vatandaşlarımızın sayısı kaçtır. Bu yaralanma iş kazası sayılıyor mu?

Çayın demli ve bol olduğu günler dileğiyle.

N.Kazım Öztürk 

  1. Pound yaklaşık olarak yarım kiloya denk gelen bir ağırlık birimidir.
  2. No taxatıon wıthout representatıon
  3. Tuz vergisi Indıa Gandhi önderliğindeki Hindistan direnişinin sembolüdür. O dönemde bütün Hintliler(Gandi hariç) iklim koşullarının bir sonucu olarak tuz yediğinden tuz insan yaşantısında çök önemli bir rol oynamaktaymış.

 

2539030cookie-checkÇaylar Şirketten

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.