Cemal Kaşıkçı cinayeti davası Suudi Arabistan’a devredildi

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili davada durdurma kararı verildi. Dosya, Adalet Bakanlığı’nın olumlu görüşü üzerine Suudi Arabistan’a devredildi.
2017’de ABD’ye yerleşen Suudi yönetimine muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda öldürülmüştü. Birleşmiş Milletler müfettişi Callamard’ın cinayetle ilgili raporu ise 2019 yılında yayımlandı.

Raporda Kaşıkçı’nın o gün konsoloslukta “vahşice” öldürüldüğü kaydedildi. Callamard bu yargıya Türk istihbaratının konsolosluğun içinde yaptığı ses kayıtlarını dinledikten sonra varmıştı.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Suudi gazeteci Kaşıkçı’nın 2018 yılında İstanbul’da öldürülmesine ilişkin davanın ve 31 Mart’ta yapılan duruşmasında, savcı yargılamanın durmasını ve dosyanın Suudi Arabistan makamlarına devrini talep etmişti.

Mahkeme heyeti, savcının talebi hakkında Adalet Bakanlığı’ndan yazılı olarak görüş istenmesine karar vermişti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da hemen ardından, dosyanın Suudi Arabistan’a devri için İstanbul 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne olumlu görüş bildireceklerini söylemişti.

Davanın, haklarında yakalama kararı bulunan ve teammüden adam öldürme ve delilleri yok etmekle suçlanan 26 firari sanığının hiçbiri 31 Mart’taki duruşmaya katılmamıştı.

Suudi yetkililer daha önce Türkiye’nin davayı devretmesini istemişlerdi.

İstanbul’daki son duruşmada savcı sanıkların yabancı uyruklu olması nedeniyle yakalama emirlerinin yerine getirilemeyeceğini ve ifadelerinin alınamayacağını söyleyerek bu talebin kabul edilmesini istemişti.

 

 

2597130cookie-checkCemal Kaşıkçı cinayeti davası Suudi Arabistan’a devredildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.