Cengiz Bektaş’ın Ağa Han Mimarlık Ödülü sahibi eseri Olbia’ya ek bina tepkisi

Mimar Cengiz Bektaş’ın mimarlık alanında dünyanın en büyük ödülü olan “Ağa Han Mimarlık Ödülü”nü kazanan, Akdeniz Üniversitesi Olbia Kültür Sanat Merkezine yapılan ek binalar tepki çekti.

Mimar Cengiz Bektaş’ın 1999 yılında inşa ettiği, mimarlık alanında dünyanın en büyük ödülü olan ”Ağa Han Mimarlık Ödülü”nü kazanan Akdeniz Üniversitesindeki Olbia Kültür Sanat Merkezine, özgün haline aykırı eklemeler yapılması tepki çekti.

Konuyu Twitter hesabından “Akdeniz Üniversitesinde üzücü görüntü” diyerek paylaşan Canan Arıkan şunları yazdı:

“Bugün lisans eğitimimi aldığım okuluma uğradım. Mart ayında kaybettiğimiz dünyaca ünlü Mimar Cengiz Bektaş’ın, tasarımıyla uluslararası Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü aldığı ve tasarımında Perge Antik Kenti havuzlarından esinlendiği Olbia Kültür Merkezi özgün haline tamamen aykırı eklemelerle işgal edilmiş. Bektaş’ın yerel malzeme kullanarak son derece estetik bir şekilde tasarladığı su yolunun yanına cafelerin çirkin fayanslar döşediğini, kaldırımı işgal ettiklerini, antik stoa’nın çağdaş bir yorumu olan sokakların örtüldüğünü ve çirkin tabelalarla taçlandırıldığını gördüm. Oysa tıpkı bir antik kenti korumaya çalıştığımız gibi Cengiz Bektaş’ın bu ölümsüz eserini, Akdeniz Üniversitesinin ‘Akdeniz’ kimliğini sembolize eden göz bebeğini korumalıydık. Olbia Kültür Merkezi ismini kampüsün yakınında olduğu düşünülen ve eski Yunanca’da kelime anlamı ‘güzel’ olan antik Olbia kentinden alıyor. Biz güzel olan her şeyi mahvetmek zorunda mıyız? Olbia Kültür özelliği herhangi bir çarşı değil, çağdaş Türk mimarisinin korunması gereken bir eseridir.”

Arıkan, “Eklentilerin yeni olmadığını belirtmekte fayda var. Epeydir bu haldeymiş Olbia. Umarız bu etkileşimler yapıcı girişimlere neden olur” mesajını paylaştı.

HABRİN DEVAMINI KAYNAĞI EVRENSEL’DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.evrensel.net/haber/412744/cengiz-bektasin-aga-han-mimarlik-odulu-sahibi-eseri-olbiaya-ek-bina-tepkisi

2445650cookie-checkCengiz Bektaş’ın Ağa Han Mimarlık Ödülü sahibi eseri Olbia’ya ek bina tepkisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.