Cengiz’in termik santraline mahkemeden iptal kararı!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Cengiz ve Alarko holgin ortaklığında Çanakkale’de inşa edilen Cenal Termik Santrali için verilen ÇED Olumlu Kararı ‘hukuka aykırı’ bulunarak mahkeme tarafından iptal edildi.
Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesine inşa edilen Cengiz ve Alarko Holding ortaklığına ait Cenal Kömürlü Termik Santralinin ÇED Olumlu Kararı Mahkeme tarafından iptal edildi. Bölgedeki meslek odaları ve yurtaşların açtığı açtığı davayı gören Çanakkale İdare Mahkemesi, 28 Kasım’da projenin ÇED Olumlu Kararını hukuka aykırı bularak iptal etti. Bu kararın ardından termik santralin mühürlenerek faaliyetinin durdurulması gerektiği kaydedildi.

İTHAL KÖMÜRLE ÇALIŞACAK SANTRAL İÇİN DENİZİ DOLDURDULAR

Cengiz ve Alarko holding ortaklığı ile kurulan CENAL Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesinde inşa edilen Cenal Termik Santralinin ÇED Olumlu Kararı mahkemece iptal edildi. İthal kömürle çalışması için deniz kıyı alanının da doldurulmasıyla inşa edilen, santral, iskele, kül depolama sahası ve derin deniz deşarjı gibi üniteleri içeren proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2012 yılında verilen ÇED Olumlu Kararına karşı bölgedeki meslek odaları ve yurttaşlar dava açmıştı.

MESLEK ODALARI VE YURTTAŞLARIN AÇTIĞI DAVADA İPTAL KARARI ÇIKTI

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Çanakkale Şubesinin de aralarında bulunduğu Karabiga Temiz Doğa Derneği, Madra Dağı ve Kaz Dağı Belediyeler Birliği, Biga Çevre Derneği, Peyzaj Mimarları Odası, Çevre Mühendisleri Odası gibi kuruluşların yanısıra Karabigalı 47 yurttaşın açtığı davanın duruşması 16 Mayıs 2016’da Çanakkale İdare Mahkemesinde görülmüş, mahkemenin davayı reddetmesi üzerine Danıştay’dan bozma kararı gelmişti. Danıştay kararı uyarınca, termik santral projesi hakkındaki bir başka ÇED davasındaki bilirkişi raporu beklenince uzayan davayla ilgili 28 Kasım’da iptal kararı çıktı.

MAHKEME ÇED OLUMLU KARARINI HUKUKA AYKIRI BULDU

2012 tarihli ÇED Raporunda, hava kalitesi değerlendirmesi ve modellemesi çalışmalarının tüm mevsimleri kapsamaması ve kullanılan meteorolojik veri setinin bölgeyi yansıtmamasına ilişkin eksikliklerin, 2014 tarihli ÇED Raporunda da aynen yer aldığını gören mahkeme, 2009/7 sayılı Genelgeden yararlanılarak alınan yeni ÇED Olumlu Kararını hukuka aykırı buldu ve iptal etti.

SANTRALİN KAPATILIP MÜHÜRLENMESİ İÇİN BAŞVURUDA BULUNACAKLAR

Davacılar, 2012 yılından bu yana bir çok yargı kararına karşın inşaatı süren ve faaliyete geçen santralın mahkemenin bu kararının ardından kapatılması için idari başvuruda bulunacaklar. Mahkeme kararını değerlendiren davanın Avukatı Cömert Uygar Erdem, “Cenal Entegre Enerji Santrali’nin ÇED raporundaki eksikliklere yönelik uzun süredir bir hukuk mücadelesi veriliyor. Bu karar, davacılar ve bölge insanı için sevindirici. Ancak şimdi önemli olan bu kararın ivedilikle uygulanması ve santralın mühürlenerek faaliyetine son verilmesi. İlerleyen günlerde davacı kurumlarla Karabigalı yurttaşların, halihazırda her iki ünitesi devreye alınmış biçimde elektrik üretimi yapan Cenal Entegre Enerji Santralının kapatılması için başvuru yapmasını bekliyoruz” diye konuştu.

CENGİZ HOLDİNG ÇED SÜRECİ İÇİN CERATTEPE DE AYNI YOLU İZLEMİŞTİ

Lağvedilen Çevre ve Orman Bakanlığı döneminde çıkartılan 2009/7 Sayılı ÇED Yönetmeliği Uygulamaları Genelgesine göre, ÇED kararları hakkında verilen yürütmeyi durdurma ve iptal kararına yol açan ve ÇED Raporunun tamamını etkilemeyen unsurlar revize edildiği takdirde, sıfırdan ÇED süreci işletilmesine gerek kalmıyor. Genelgeden yararlanan projelerde, revize edilen ÇED Raporu için Halkın Katılımı Toplantısı gibi süreçler yeniden gerçekleştirilmiyor ve değiştirilen rapor kısa sürede Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulabiliyor. Cenal Entegre Enerji Santralı projesinde iptal edilen ÇED Raporunun revize edilerek tekrar ÇED Olumlu Kararı alınması şeklindeki 2009/7 sayılı genelge uygulaması, Artvin Cerattepe maden faaliyetleri için de yine Cengiz Holding tarafından hayata geçirilmişti.

 

2253900cookie-checkCengiz’in termik santraline mahkemeden iptal kararı!
Önceki haberÖlümüne enerji üretiminde Türkiye dünya dördüncüsü oldu!
Sonraki haberErdoğan: Dün operasyonları yaptık, gerisi gelecek
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.