Chavez, Kaddafi’yi yere göğe sığdıramadı…

Chavez, “Libya halkının aklı varsa, sosyalist lider Kaddafi’nin ardından gider!” dedi. Bu tür açıklamalara Küba sosyalizminin öncü ismi Fidel Castro’nun da katılması, Latin Amerika ve ABD’de Marksistler arasında büyük hayal kırıklığı yarattı.

Fidel Castro’nun, “Henüz Libya liderini eleştirmek için çok erken, bütün bunların bir NATO stratejisi olmadığı ne mâlum, biraz bekleyelim, sonra yanıtını veririz” biçiminde tedbirli, politik ve dikkatli sözleri yine de, insan sevgisine bağlı komünistler tarafından çok yerinde bulunmadı.
ABD’nin The Wall Street Journal gibi, dünya kapitalizminin ve Amerikan finans malî sermayesinin sözcüsü durumundaki gazete dahi bunu, “Fidel eğer Marksçı ise, bu insan katili Kaddafi’yi nasıl savunur” diye bir mânidar başlıkla bu sözlerini haber yaptı.

Öte yandan popülist, gösterişçi, halkçı lider Chavez “Yaşasın Libya sosyalizmi, yaşasın devrimci Kaddafi “ demiş olmakla, Latin Amerikalı Marksist aydınlara göre, Marx’dan ve yapıtlarından “zerre kadar” habersiz bulunuyordu.

Latin Amerika sosyalizmi üzerine akademik çalışmalar veren Prof.Dr. Riordan Roet, “Gözü kapalı, aynı şeye inanmak ısrarındaki liderlerin açıklamasından başkasıyla karşı karşıya değiliz” diye konuşması dikkate alınırken, Nikaragua’nin eski gerilla liderleri olup, şimdi demokratik seçimle işbaşına gelen Devlet Başkanı Daniel Ortega’nın, Libya halkını “Devrimci Kaddafi peşinden gitmeye davet etmesi” Marksist yorumcuların kafasını iyice karıştırdı.

Venezüela’nın geçtiğimiz aylarda 1 milyar Dolarlık bir ekonomik işbirliği anlaşması imzaladığı Libya’nın geleceği konusunda duyduğu kaygılar anlaşılır görünmekle beraber, basında bu konuya ait değerlendirme yapan yazarlara göre, Nikaragua ve Küba’nın Venezüela ağzıyla konuşması, “büyük patron-arka çıkılan kardeş” ilişkisine dayanıyordu.

1523000cookie-checkChavez, Kaddafi’yi yere göğe sığdıramadı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.