CHP yeni bir yol ayrımında

Yerel seçimler bitti. AKP’nin oylarında düşüş yaşanırken CHP’nin oylarını arttırdığı gözlendi.

Seçim sonucu, AKP için hayal kırıklığı, CHP içinse şaşkınlık şeklinde değerlendirilebilir. Erdoğan, il il gezip halka hitap ettikten sonra kazanacağı gözüyle baktığı illerde hüsrana uğradı. O kadar yorgunluğa, o kadar kömür, bulgur, şeker, buzdolabı, çamaşır makinesi dağıtılmasına değmediğini gördü. Baykal zaten pek yorulmamıştı. Bu kadar az çalışmaya karşın partisinin aldığı oylar herhalde onda olsa olsa şaşkınlığa yol açmıştır diye düşünüyorum.

Seçim sonucunda ortaya çıkan tablo Türkiye’nin üçe bölündüğünü gösteriyor. Güneydoğu Kürt kimliği üzerine siyaset yapan DTP’nin eline geçti. Bu bölgede AKP dışında başka hiçbir parti varlık gösteremedi. Doğu Anadolu bölgesinde de CHP ve diğer partiler yok. Sahil şeridi genellikle CHP’den yana oy kullanırken, AKP’ye ise daha çok İç Anadolu’dan oy geldi.

Yani bu seçimlerden Türkiye halkının ortak oy verdiği bir parti çıkmadı.

Halkı kucaklayacak, halkı bütünleştirecek bir parti mevcut değil.

Bu eksikliğin bir an önce giderilmesi gerekiyor. Gerçi Başbakan Tayyip Erdoğan, çıkan sonuçtan gerekli mesajı alacaklarını söyleyerek yeni bir yapılanmaya gideceklerinin sinyalini verse de, düşüşe geçmiş bir parti olarak AKP, artık Türkiye’yi kucaklayacak parti olamayacaktır.

Baykal da benzer açıklamalar yaptı. CHP’nin tüm toplumu kucaklayan bir parti konumuna dönüşeceğini ve bu seçimin olumlu ve olumsuz yönleriyle önemli bir deneyim olduğunu söyledi.

Oysa, CHP’nin oylarını arttırmış olması partiden çok İstanbul adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir başarısı. Bu yüzden Kemal Kılıçdaroğlu’na liderlik yakıştırması yapılıyor. Gürsel Tekin’in de desteğiyle böyle bir girişim söz konusu olabilir.

Yakın gelecekte CHP parçalanacak gibi gözüküyor. Ya partinin içinde yeni bir girişim söz konusu olacak ya da başka bir partiyle yola devam diyenler partiyle bağlarını koparacak. Elbette Kılıçdaroğlu bu süreçte çok önemli bir figür ama, o olsa da olmasa da CHP yeni bir yol ayrımına gelmiş durumda.

Kimilerine göre CHP misyonunu tamamlamış bir parti. Kemikleşmiş yapısıyla bugünkü sisteme ayak uyduramıyor.

Bugün artık dünyada sağ – sol kavramların flulaştığı görülüyor. Onun yerine ulusalcılar ve küreselciler net bir görüntü vermeye başladı. Dünyadaki siyasi ekoller yeniden şekillenirken, bunu fark etmeyen, edemeyen partilerin gelecekte şansının olamayacağı kesin bir gerçek. CHP henüz bu yeni şekillenmenin farkında değil. AKP ise bunu ilk fark eden parti olduğu için halen iktidarda.

Bundan sonraki iktidar da bunu fark eden merkezdeki bir partinin olacaktır.

Bekleyip göreceğiz.

669830cookie-checkCHP yeni bir yol ayrımında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.