CHP’li Zeynep Altıok’tan ODTÜ sorusu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok’tan, Ankara Büyükşehir Belediyesi, ODTÜ Rektörlüğü ve Ankara Valiliği arasında yapılan protokolün ardından, 9 Eylül gecesi ODTÜ’de Büyükşehir’e bağlı iş makinelerinin 12 bin ağacı kesmesi sonrası gündeme bomba gibi düşen sorular geldi.
CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, geçtiğimiz günlerde ODTÜ Ormanının katledilmesiyle ilgili yaptığı basın açıklamasında hedefte sadece ormanın değil, çağdaş Türkiye’nin laik ve bilimsel eğitim standartlarıyla dünya sıralamasında yer alan eğitim kurumu ODTÜ’nün de olduğunu kaydetmişti.
Konuyla ilgili kesilen ağaçların bulunduğu yol, çevre site ve yerleşkelerde incelemelerde bulunan Altıok “Konunun takipçisi olacağımızı söylemiştik. İncelemelerimiz sonucu işin görünmeyen yüzünde çok vahim iddialarla karşılaştık. Katledilen orman bölgesinde açılan yolun Bel-Beton ve Melih Gökçek’e yakın inşaat firmaları tarafından yapılan lüks konut sitelerine açıldığı iddialarını yerinde gözlemledik. Yaptığımız araştırmalar ve incelemeler sonucu iddiaların ciddi şekilde ele alınması ve açığa kavuşturulması gerektiğini gördük” dedi.
Altıok, Ankara Büyükşehir Belediyesi, ODTÜ Rektörlüğü ve Valilik tarafından yapılan protokolde yol için kesilmesi planlanandan çok daha fazla ağaç kesildiğini kaydederek “Protokolde 35 metre denilmesine rağmen yerinde, kendi ölçümlerimiz bize 120 metre genişliğinde yol yapıldığını ortaya çıkardı. Şantiyeleri teker teker gezerek inceledik. Kamuoyuna sunduğumuz fotoğraflarda da görüleceği üzere 12 bin ağacın kesilerek açıldığı yol doğrudan iki inşaat alanına çıkmaktadır. Bu inşaatlardan birinin bir kooperatife, diğerinin de Gökçek ailesine ait bir firmaya ait olduğuna yönelik birçok yetkili ve çevre sakininden bildirim aldık. Bu iddiaların en hızlı şekilde araştırılması ve kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor. Bu inşaatların ağaç katliamı öncesi başlamış olması tesadüf mü? Açılan yolun hastaneye değil de bu konut inşaatlarına çıkması, bu inşaat sahipleri ve ortaklarının tespitini mecbur kılmaktadır” dedi.
Zeynep Altıok bahsi geçen inşaatlara açılan yolların fotoğraflarını basın ve kamuoyuyla paylaştıklarına dikkat çekerek ilgili görüntülerin, iddiaları çok ciddi şekilde güçlendirdiğini kaydetti.
Altıok konuyla ilgili soru önergesi verdiklerini belirterek “Anlaşılan o ki bu yollar hastaneye değil ranta açılıyor. Fotoğraflar da bunu gösteriyor zaten. Bölgede yaşayan vatandaşlarla görüştük. Konuyla ilgili uzmanlardan bilgi aldık. Sonuçta görünen şu ki belediye ODTÜ ormanı ve arazisinde iktidarın talan ve rant anlayışını kararlılıkla sürdürüyor” dedi.
Zeynep Altıok’un Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği önergesinde sorduğu sorular şu şekilde;
1 – Ankara Büyükşehir Belediyesi, ODTÜ Rektörlüğü ve Ankara Valiliği arasında yapılan protokole ne kadar uyulmuştur? Protokole göre yol genişliği 35-50 metre arasındayken bizlerin ve uzmanların yerinde yaptığı ölçümlerde 120 metre genişliğe kadar ağaç kesildiği tespit edilmiştir. Neden protokolde yer alan maddede belirtilen alanın iki katı kesim yapılıp yol açılmıştır? Bahsi geçen tünel hangi bölgeden geçecektir? Tünelin projeden çıkarıldığı iddiaları doğru mudur?
2 – Protokolün 8 Eylül’de onaylanmasının ardından ertesi gün bir suçu örtmek istercesine yüzlerce iş makinesiyle gece yarısı ODTÜ ormanına girip ağaçları kesmenin gerekçesi ve acelesi neydi? Olağan mesai ve çalışma koşullarının zorlanarak standart aşımına neden gerek duyuldu?  Bu çalışma, emek ve maliyet belediyeye ek yük getirmiş midir? Getirmişse bahsi geçen ek yük ve tutar ne kadardır?
3 – Protokole uyulmayarak bu kadar fazla sayıda ağaç kesilerek geniş bir alan ve yol açılmasının amacı bu bölgeyi daha sonra AVM ve rezidans inşaatlarına açmak mıdır?
4 – Şehir hastanesi için yapıldığı iddia edilen bahsi geçen yolun bağlantı noktalarında yer alan lüks konut ve kooperatif inşaatları kim ya da kimlere aittir? Bu inşaatlara ne zaman başlandı? Bu inşaatların yapıldığı arazilerin devir ihaleleri ne zaman, ne şekillerde, kimler tarafından ve ne karşılığında yapıldı?
5 – Bel-Beton Firmasının bu yolun devamındaki inşaatları yaptığı, burada Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e ait ve Gökçek ailesiyle bağlantılı 1200 konut inşaatı yapıldığı iddiaları, bu konutların satışının şimdiden yapıldığı hatta tamamlandığı iddiaları doğru mudur?
 6 – Bu inşaatlarda herhangi bir siyasinin, yönetici veya idari amirin dairesi ya da ortaklığı bulunmakta mıdır? Kooperatife ait olduğu belirtilen inşaatta kaç üye vardır? Bu üyeler kimlerdir?
7  – Mevcut yol dururken, bu yol genişletilerek kullanılabilecek ve yeterli olacakken neden bu güzergah tercih edildi? Şehir hastanesi inşaatı için Ankara’da başka uygun arazi hiç mi bulunamadı? Bu arazi hangi nedenle emsalsizdir? Hastane ve yolunun hükümet ve belediye tarafından devamlı hedefe alınan ODTÜ ormanından geçirilmesi tesadüf müdür?
8 – ODTÜ Rektörünün üniversite arazisini belediyeye vermesine hak tanıyan her hangi bir hüküm var mıdır? Hangi yasal dayanakla bu protokol yapılmıştır?
9 – Yol açmak için kaç ağaç kesilmiş, kaç ağaç yerinden sökülmüştür? Yerinden sökülen ağaçlar nereye dikilmiş ya da dikilecektir? Ormandan kesilen en az 50 yaşında bir ağacın yerine dikilecek olan fidanın kesilen ağaçları en az 50-60 yılda ikame edebileceği gerçeğinden yola çıkılarak kayıp açısından bir envanter ve tespit yapılmış mıdır? Kesilen bölgede yaşayan kaç canlı bu durumdan etkilenmiştir? Bu canlılarla ilgili herhangi bir önlem alınmış mıdır?
10 –  ODTÜ rektörüyle yapıldığı söylenen protokole ek başka protokol ya da protokoller var mıdır? Protokolle bu yolun yapılması kararı, ilgili meslek odaları, uzmanlar ve belediye meclislerince mi alınmıştır yoksa talimatla mı yapılmıştır? Herhangi bir talimat varsa bahsi geçen talimat kim ya da kimlerden gelmiştir?
Yapılan incelemeler esnasında çekilen fotoğraflardan bazılarını ekte bilgilerinize sunar iyi çalışmalar dileriz.
2121950cookie-checkCHP’li Zeynep Altıok’tan ODTÜ sorusu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.