CHP’nin AİHM’den 3 talebi

16 Nisan referandumunu AİHM’ye götüren CHP’de, Tezcan talepleri sıraladı: Hakların ihlalinin tespiti, seçimin yenilenmesi isteği ve tazminat.

Tarihe ‘mühürsüz referandum’ olarak geçen ve YSK’nin yasa ve uluslararası sözleşmelerin aksine sayım başladığı sırada kuralları değiştirerek mühürsüz oyları geçerli saymasıyla tartışmalı hale gelen 16 Nisan referandumunu AİHM’ye götüren CHP’nin ilk hedefi başvurunun kabul edilmesi. CHP AİHM’ye yaptığı başvuruda, hak ihlalinin tespiti, referandumun yenilenmesi ve tazminat talebinde bulundu.

AİHM’nin bugüne kadar genel seçimler konusunda başvuruları kabul ettiğini ve karar verdiğini ancak referandum başvurularını kabul etmediğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “AİHM incelenebilirlik kararı verirse bu ilk olacak” dedi.

Tezcan, üç talepleri olduğunu söyledi: “Hakların ihlalinin tespiti, referandumun yenilenmesinin istenilmesi, tazminat.” Tartışmalı referandumun ardından yaklaşık 2.5 ay sonra yapılan başvurunun neden geciktiği sorusuna Tezcan, “6 kişilik bir heyet kurduk ve AİHM kararlarını ve içtihadını detaylı olarak inceleyerek başvurumuzu hazırladı” karşılığını verdi.

Tezcan, şöyle devam etti: “Bütün içtihat tarandı, davanın zorluğunu biliyoruz. Hukuka aykırılık açık ama bugüne kadar mahkeme hiç referandum incelememiş; hep genel seçimler bazında karar almış. Bazı mahkeme kararlarında inceleyebileceğine dair izler bulduk. Eğer yasama meclisi yönünden incelenebilirlik verirse bu bir ilk olacak.” Mahkemeye sözleşmenin 3 maddesinin ihlalinden başvuruda bulunduklarını belirten Tezcan bunları şöyle aktardı: “11. maddenin yani örgütlenme haklarının ihlali nedeniyle ifade özgürlügünün ihlali başvurusu, 13. maddenin yani etkili başvuru yolunun kapatılması nedeniyle (YSK’nin itiraz merciinin olmaması) ve ek protokol 3. madde ile serbest seçim hakkının ihlali (mühürsüz oyların kabulü)”

Tezcan, aldıkları tavsiyeler doğrultusunda başvurularını kamuoyuna açıklamama kararı aldıklarını belirtti. DUYGU GÜVENÇ – CUMHURİYET

 

2104400cookie-checkCHP’nin AİHM’den 3 talebi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.