Cide’de ‘HESkondu’ Skandalı!

Loç Vadisi Koruma Platformu tarafından ‘HES Kondu’ olarak nitelenen santral inşaatıyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, Orya Enerji Elektrik Üretim A.Ş firması tarafından yapımı planlanan Cide Hidroelektrik Santrali için kamu yöneticilerinin kayırma yaptıkları öne sürüldü.

‘KAYMAKAM ŞİRKETİN SÖZCÜLÜĞÜNÜ YAPIYOR’

Geçtiğimiz aylarda Cide kaymakamının Loç halkı ile şirket arasında aracılık yapmaya çalışarak devlet makamını şirketin sözcülüğü için kullandığının hatırlatıldığı platform açıklamasında, kaymakamın şirketin halka sunmak istediği rüşvet belgesine imzasını atttığı ileri sürülerek, “yaşanan bu olay devlet kurumlarının şirket sözcülüğünü yaptığını kanıtlar nitelikte iken kamu bir kez daha yanlılığını gösterdi” ifadelerine yer verildi.

HES İNŞAATI KAÇAK YAPILIYOR

Orya Enerji Elektrik Üretim A.Ş inşaatını sürdürdüğü HES projesinin imar planı olmadan çalıştığının iddia edildiği açıklmada, “İl Genel Meclisi Kararı ile kesinleşmiş her hangi bir nazım ve uygulama imar planı bulunmadığı ve imar planları yapılmadan inşaatın başlatılmasının ilgili mevzuata aykırı olduğu yönünde İl genel Müdürlüğüne yazılı başvuru yapılmasına karşın yetkili merciler suskunluklarını koruyarak inşaatın her gün biraz daha ilerlemesine göz yumdu” denildi.

BAKANLIK DEVREYE GİRDİ

Açıklamada, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın, ‘hidroelektrik santralı işletmesi inşaatı için öncelikle planların onaylanması’nı şart koştuğu hatırlatılarak, “Bu hükme dayanarak İmar planları olmadan inşaatın sürdürüldüğü konusunda Bayındırlık ve İskan Bakanlığına başvuru yapılmış başvuru sonrası Bakanlık gereğinin yapılması için İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’ne 11.11.2010 tarih ve B.09.0.TAU.0.17.00.00 -10759 sayılı yazı ile başvurarak gerekli incelemenin yapılması talimatını vermiştir. Ancak kamu idareleri halen bir işlem yapmamıştır” ifadelerine yer verildi.

YETKİLİLER SUÇ İŞLİYOR

Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı Meydancık Beldesinde, imar planları olmadan inşaatına başlanmış olan Diyoban HES’in, Meydancık Belediye Başkanlığı tarafından mühürlenerek inşaatının durdurulduğunun belirtildiği açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Görüldüğü üzere hidroelektrik santralleri için yapılan imar planları idari yargıya konu olabilen ve idari nitelikte işlemler olup, yerine getirilmesi gereken, sıradan ve formaliteden işlemlerden değildir. İmar planları olmadan hidroelektrik santralı inşaatlarının başlatılması hukuken mümkün değildir. Hal böyle iken imar planları olmadan inşaatlara izin veren yetkililerin suç işlediği de açıktır.

HUKUK SKANDALI

İmar planları olmadan Cide HES inşaatının devam etmesi tam bir hukuk skandalıdır. Bunun sorumluları Kastamonu Valisi, İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdüğü ile Kaymakamlıkdır. Bir diğer sorumlusu ise Cide Savcısıdır. Çok açık olan bu konuda bugüne kadar herhangi bir işlem yapmamıştır. Cumhuriyet savcısının firma hakkında hemen işlem yapması gerekmektedir.İmar planları olmadan HES inşaatın yapılamayacağı çok açık bir hukuki netlikte olmasına karşın, bunla ilgili her türlü bilgi ve belge kaymakamlığa iletilmesine karşın inşaat devam etmektedir.”

FOTOĞRAFLAR:

Loç Vadisi Eylemi

Açıklama yapılırken

1515850cookie-checkCide’de ‘HESkondu’ Skandalı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.