O cihatçıyı sınırda serbest bırakmışlar

6 kişiyi IŞİD’e götürmeye çalışırken yakalanan, cihatçıyı serbest bırakmışlar.

IŞİD’in Türkiye-Suriye sınırındaki kalelerinden biri sayılan Tel Abyad yakınlarında meydana gelen bir olay, Türkiye’nin uzun bir dönem benimsediği ‘IŞİD’e açık kapı politikasını’ tüm berraklığıyla ortaya koyuyor.

1 Eylül 2014’te IŞİD’e katılacak 16 kişiyi Suriye’ye geçirmeye çalışırken, Akçakale’nin Pekmezli köyü yakınlarında yakalanan İstanbul IŞİD davası sanığı Murat Kılavuz, telefonunda eli silahlı IŞİD bayrağı önünde çekilmiş fotoğrafı, IŞİD için Suriye’ye götürülen kişilerin çetelesi ve diğer IŞİD’ci sınır kaçakçılarıyla görüşmeleri bulunmasına karşın, hakkında ‘göçmen kaçakçılığı’ suçundan işlem yapılıp serbest bırakılmış.

16 kişiyi Suriye’ye götürürken yakalandı

İstanbul’da yaşayan, IŞİD’e katılanların Suriye’ye geçişleri için ayarlamalarda bulunan ve kendisi de bizzat sınır geçişlerini sağlayan Murat Kılavuz’un beraberindeki 17 kişiyle sınırı geçmeye çalışırken yakalanmasına rağmen serbest kaldığı olay 1 Eylül 2014’te gerçekleşti. Tel Abyad’ın IŞİD kontrolünde olduğu tarihlerde, Tel Abyad’a yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Pekmezli Köyü yakınlarında kendi kontrolündeki minibüsle sınırı geçmeye çalışan Kılavuz, ihbar üzerine bölgeye gelen jandarma tarafından yakalandı. Durdurulan araçta 11 kişilik Türkiyeli bir aile, Mısırlı 5 kişi ve Kılavuz’la birlikte çalışan Yusuf Kara’nın olduğu görüldü. Kılavuz ve beraberindekiler gözaltına alındı.

IŞİD bayrağı önünde silahlı fotoğraf

Türkiye’nin uzun süre sürdürdüğü ‘IŞİD’e açık kapı politikasını’ deşifre eden olaylarsa, Kılavuz ve beraberindekilerin gözaltında olduğu sırada yaşandı. Akçakale Cumhuriyet Savcılığından alınan telefon inceleme izni uyarınca Kılavuz’un cep telefonunda inceleme yapan jandarma, Kılavuz’un IŞİD ile ilişkili olduğunu gösteren pek çok fotoğraf ve belgeye rastladı. Jandarma tespit tutanaklarına göre telefonda bulunanlar arasında, IŞİD saflarında savaşırken ölmüş 5 kişinin fotoğrafları ile çeşitli kişilerin IŞİD bayrağı önünde çekilmiş fotoğrafları vardı. En ilginç fotoğraftaysa Kılavuz’un kendisi yer alıyordu. Fotoğrafta IŞİD bayrağı önünde duran Kılavuz’un bir elinde silah tutarken diğer elinin işaret parmağını göstererek Tevhit işareti yaptığı görülüyordu.

Telefondaki görüşmeler de yetmedi

Kılavuz’un telefonunda tespit edilenler bununla da sınırlı kalmadı. Notlar bölümünde tarihleri ve kaç kişinin geçirildiğinin de belirtildiği sınır geçişleri çetelesi tespit edilirken, bazı WhatsApp görüşmeleri de Kılavuz’un IŞİD için sınır geçişlerinde düzenli olarak görev yaptığını doğrular nitelikteydi. Yakalanmasından 4 gün önce, yani 27 Ağustos 2014’te geçen ve jandarma tutanaklarına da kaydedilen şu görüşmedeyse, başka bir IŞİD mensubu Kılavuz’a sınır geçişi yaptırdığı sırada meydana gelen sıkıntılardan ötürü dert yanıyordu:

Musab: En son gönderdiğin yol çok kötü yol. Bacıları gönderdiğin yolda bir buçuk metre suya girmiş bacılar. Ayrıca bu gönderdiğin kaçakçının ismi neydi?

Murat Kılavuz: Akhi [kardeş], ondan bir önceki gün gönderdik, su yoktu. Dün de gönderdik hatta, kaçakçı da onlarla beraberdi. Gittiğinde oraya su basmışlar. Gittiğinden dolayı geriye dönüş olmayacağından dolayı artık girmişler.

IŞİD sorulunca susma hakkını kullandı

Kılavuz, kendisini IŞİD’le ilişkilendirmeye yetecek pek çok delile karşın savunmasında örgütle bağlantısı olmadığını söyledi. Mevsimlik işçi taşıdığını, suçlamaları kabul etmediğini beyan eden Kılavuz, telefonda tespit edilen bulgular sorulduğundaysa susma hakkını kullandı. Eli silahlı fotoğrafları, IŞİD için sınır taşımacılığı yaptığını gösteren konuşma tutanakları ve çetelelere karşın, Murat Kılavuz ve beraberindeki Yusuf Kara, haklarında göçmen kaçakçılığı suçundan işlem yapılıp serbest bırakıldı.

İstanbul’daki önemli isimlerle bağlantılı

İstanbul’daki IŞİD davasının sanıklarından Murat Kılavuz, Eyüp/Güngören örgütlenmesinin önemli isimleri arasında. Örgütlenmenin lideri konumunda bulunan ve 28 Temmuz 2014’teki meşhur Ömerli Barajında kılınan toplu bayram namazını kıldıran Ebu Ubeyde kodlu İlyas Aydın’la da irtibat halinde bulunan Kılavuz’un kendisinin de Suriye’de savaştığı, IŞİD için örgütleme çalışması yaptığı, şahısların Suriye’ye geçişlerinde görev aldığı değerlendirmeleri yapılıyor. Soruşturmada Kılavuz’un Suriye’ye savaşmaya giden pek çok şahsa ek olarak, IŞİD’in sınır emiri İlhami Balı’nın talimatlarıyla haber yapan IŞİD’e yakın yayın organı Takva Haber internet sitesinin editörü Abdülkadir Polat’la da temas halinde olduğu tespit edildi. İletişimin tespiti tutanaklarında Kılavuz’un Suriye’ye geçecek kişiler için lojistik ayarlamalarda bulunduğu, İstanbul’da düzenlenen sohbet toplantılarına katılımları artırmak için görüşmeler yaptığı ve kendi Suriye’ye gidişi konusunda, daha önce savaş tecrübesi olan şahıslardan bilgi aldığı görülüyor. Bazı görüşmelerde ise Kılavuz, sınırı geçecek şahıslar ile onları karşılayacak kişilerin buluşması için talimatlar veriyor.

2008710cookie-checkO cihatçıyı sınırda serbest bırakmışlar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.