Çılgın projeler için Arap yatırımcı aranıyor

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya Büyükşehir Belediyesi, “Başkan Türel Katar’da yatırımcı avına çıkıyor” diye duyurdu…
 
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, kentte tartışmalara neden olan çılgın projeler için Katar’da yatırımcı arıyor. Lara kuruvaziyer limanı, Konyaaltı Boğaçayı Projesi ve Tünektepe Projesi gibi yüksek maliyetli projeler için Katarlı yatırımcılarla görüşmeler yapan Türel, yatırımcıları Antalya’ya davet etti. Antalya Büyükşehir Belediyesi, EXPO Turkey by Qatar 2018 Fuarına katılan Menderes Türel’in ziayretini, “Başkan Türel Katar’da yatırımcı avına çıkıyor” başlığıyla duyurmasıyla dikkat çekti.
 
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE KATAR ŞEYHİ EL TANİ’NİN PROJESİ
Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen EXPO Turkey by Qatar 2018 Fuarı, Türkiye’den bir çok inşaat ve gayrimenkul firmasının akınına uğradı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el Tani arasında yürütülen görüşmelerin ardından düzenlenen fuara, yalnızca iki ülkeden inşaat, gayrimenkul, yapı malzemeleri, gıda, mobilya ve dekorasyon, makine ve ekipmanları, sağlık turizmi ve bilgi teknolojileri alanında hizmet veren firmalar katılıyor.
 
BELEDİYEDEN ‘TÜREL YATIRIMCI AVINA ÇIKIYOR’ AÇIKLAMASI
Antalya Büyükşehir Belediyesi de Katar’daki fuara katılan kuruluşlar arasında yerini aldı. Kentte rant odaklı olduğu eleştirilerine konu olan mega projeler için kaynak arayışında olan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel Doha’daki temaslarına başladı. Türel’in Katar ziyaretiyle ilgili Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, “Başkan Türel Katar’da yatırımcı avına çıkıyor” ifadelerine yer verilerek şöyle denildi: “Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ‘EXPO Turkey by Qatar 2018 Fuarı’na katılmak üzere Katar’ın başkenti Doha’ya gitti. Fuarda Katarlı yatırımcılara Boğaçayı, Kruvaziyer Liman, Tünektepe gibi vizyon projeleri tanıtacak olan Başkan Türel, Antalya’nın cazip yatırım fırsatlarını anlatacak.
 
TÜREL, KATARLI YATIRIMCILARA ‘ANTALYA’YA GELİN’ DİYECEK
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Büyükşehir Belediyesi’nin dünya çapındaki vizyon projelerine yatırımcı ilgisini çekmek, Antalya’nın diğer yatırım imkanlarını tanıtmak üzere Katar’a uçtu. Başkan Türel, dünyanın en büyük yatırım firmalarının katıldığı fuarda, Katar şirketlerini, Katarlı yatırımcıları, Antalya’nın geleceğindeki fırsatları ortaya çıkarmada birlikte çalışmaya davet edecek. Türel, Kruvaziyer Liman, Boğaçayı Projesi, yat limanı ve marina projeleri, Tünektepe Projesi gibi Antalya’nın değerini artıracak dünya çapındaki projeleri tanıtarak, potansiyellerini anlatacak, cazip yatırım fırsatı arayan Katarlı yatırımcılara ‘Antalya’ya gelin’ diyecek. Başkan Türel, iki günlük Katar programının ardından Antalya’ya dönecek.”
 
‘ANTALYA PROJELERİMİZİ ANLATIYORUZ’
Menderes Türel Katar’daki temaslarıyla ilgili yaptığı paylaşımlarda ise şu ifadelere yer verdi:
“Katar’ın en büyük otel yatırımcısı Faysal Holding’in Genel Başkanı Faisal Bin Qassim Bin Faisal Bin Thani Bin Qassim Bin Mohamed Al Thani ile bir aradayız. Katar Yatırım Başkanlığında Başkan Şeyh Abdülaziz, İş Geliştirme Departmanı Ekip Lideri Abdulaziz Ali Al-Thani, İş Geliştirme Departmanı – Analist Khalifa Khalid Al-Thani ile toplantıda Antalya projelerimizi konuşuyoruz. Expo Turkey by Qatar 2018 Fuarı için Katar’ın başkenti Doha’dayız. Almana Group Başkanı’na Antalya projelerimizi anlatıyoruz.”
 
ÇILGIN PROJELER ANTALYA’DA TARTIŞMA KONUSU OLDU
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in kente turist ve yatırımcı çekeceği yönündeki savunmasına karşın Antalya’daki sivil toplum örgütleri ve kent kamuoyu mega projelere sıcak bakmıyor. Doğaya ve kamu idaresine büyük maliyetler getirmesi beklenen ‘çılgın projeler’in iptali için kentte sıklıkla eylemler, basın açıklamaları yapılıyor.
TÜNEKTEPE’YE OTEL YAPILACAK
Konyaaltı’nda hayata geçirilmek istenen ve ÇED süreci başlayan Boğaçayı Projesi için bir süre önce nehir yatağında çalışmalara başlandı. Geçmişte ‘Döner Gazino’ olarak adlandırılan ve Beydağları Sahil Milli Parkı sınırında bulunan Tünektepe’de yapılmak istenen ‘Tünektepe Projesi’nin ise önümüzdeki günlerde ihale edileceği açıklandı. Büyükşehir Belediyesi’nce işletilen telerikle ulaşım sağlanan Tünektepe’ye proje kapsamında bir de otel inşa edilmesi planlanıyor.
TÜREL: ‘TÜNEKTEPE DUBAİ’DEKİ BURJ AL-ARAB GİBİ OLACAK’
Büyükşehir Belediye Başkanı Memderes Türel, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, Tünektepe’nin fevkalade güzel bir proje olduğunu savunarak, “Dubai’de Burj Al-Arab nasıl ki kartpostalları süslüyorsa bizim Tünektepe’ye yapacağımız proje de böyle olacak” ifadelerini kullanmıştı. Projenin ortaya çıkış hikayesini de anlatan Türel, “Hikaye biraz enteresan. Tünektepe Projemizi 12 yaşında Elmalı’dan çıkmış Amerika’ya gitmiş Antalyalı mimar bir büyüğümüz  çizdi. Çin’de 7 yıldızlı otelleri yapan Amerika’nın en büyük mimari gruplarından birinin başında çalışıyor. Memleketimize bir imzamız olsun, memleketime bir şey yapıyorum diye çok duygulandı. Çok da güzel bir proje çizdi. Tünektepe’de üç tane Akdeniz fokunun arkasında turuncu bir küre yer alacak. 30 odalı bir turistik tesis, seyir terasları ile cazibe merkezi ve yaşam alanı projesi hayat bulacak. Burası halkın da günü birlik ulaşabileceği, istifade edebileceği bir tesis olarak hizmet verecek. Muhteşem bir proje olacak” görüşünü dile getirmişti.
‘TURİST GEMİDEN ASANSÖRLE DENİZALTINA İNECEK’
Türel, Eylül 2017’de Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından onaylanan ve ihale süreci başlayan Lara kruvaziyer limanı hakkında da “Öyle bir kruvaziyer liman yapıyoruz ki turistler sadece bu limanı görmek için gelecek. Turist gemiden asansörle deniz altına inecek, cam fanusun içinden ilerleyerek karaya çıkacak. Dünyada örneği yok” ifadelerini kullanmıştı.
2155720cookie-checkÇılgın projeler için Arap yatırımcı aranıyor
Önceki haberMacar Başkan: Bu Yıl Mutlulukla Türkiye’ye Gideceğiz
Sonraki haberKanal İstanbul Marmara’yı öldürecek!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.