Çınar ağaçları kesilmesin diye nöbet tutuyorlar!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Geceyi yol genişletmek için kesilmek istenen çınar ağaçlarını altında nöbet tutarak geçiren vatandaşlar güne iş makineleri ve jandarmayla başladı…

Antalya Ulupınar’da karayolunun kıyısındaki anıtsal nitelikteki çınar ağaçlarının kesilmek istenmesine yönelik tepkiler sürüyor. Kemer-Kumluca (D400) karayolunun Ulupınar Mahallesi restoranlar bölgesinde yer alan yaklaşık 200 yaşındaki çınar ağaçları bölgenin simgeleri arasında. Ancak MAKYOL firması tarafından burada yürütülen bölünmüş yol çalışmaları sırasında bölgede çok sayıda ağaç yok edildi. Mola yeri niteliğindeki Ulupınar’da bulunan anıtsal çınar ağaçlarının kesilmesi ise önceki gün vatandaşlar tarafından engellendi. Dün çınar ağaçlarının altında nöbet tutmaya başlayan vatandaşlar, bir yandan da CİMER başta olmak üzere ilgili kurumlara başvurarak çınar ağaçlarının kurtarılmasını istiyor. Geceyi ağaçların altında nöbet tutarak geçiren vatandaşlar sabah erken saatlerde alana gelen iş makineleriyle karşılaştı. Arından olay yerine gelen jandarma ekibi kesilmek istenen çınar ağacına asılan pankartları indirdi. Ulupınar’ın ‘Çınarlı’ adı verilen bölgesindeki gergin bekleyiş ise sürüyor.

MİLLİ PARKIN HEYELANLI ALANINDA BİTMEYEN BÖLÜNMÜŞ YOL ISRARI

Büyük kısmı Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içinden geçen karayolunun bölünmüş yola dönüştürülmesi çalışmaları yıllardır bitirilemiyor. Bu durum hem bir turizm yolu olması hem de korunan alanların içinden geçmesi nedeniyle bölgedeki doğal varlıkları ve peyzaj bütünlüğünü tehdit ediyor. Karayolunu kullanan vatandaşlar ise bölgenin heyelanlı bir arazi olduğunu anımsatıyor. 2018’de bu bölgede Yazır Mahallesi’nde meydana gelen heyelanda karayolunun önemli bir bölümü çökmüş, trafik uzun süre tali yoldan sağlanmıştı. Ancak yine de milli parkın ana kaynak değerlerinden biri olan Tahtalı Dağı’nın eteklerindeki bölünmüş yol ısrarı devam ediyor.

ÇINAR AĞAÇLARI KESİLMESİN DİYE NÖBETE BAŞLADILAR

Su kaynakları ve anıtsal çınar ağaçlarının bulunduğu Ulupınar Mahallesi’nde yüklenici MAKYOL firmasınca bölünmüş yol çalışması sırasında yaklaşık 200 yaşında olduğu öne sürülen çınar ağaçlarının kesileceğini gören vatandalar önceki gün duruma müdahale ederek ağaç kıyımını engellemişti. Dün ise olay yerinde vatandaşların ağaç nöbeti başladı. Karayolunun genişletilmesi için yaşlı çınar ağacının yok edilmesini istemeyen vatandaşlar ilgili kurumlara dilekçe ile başvuru yaparak taleplerini iletti.

GÜNE İŞ MAKİNESİ VE JANDARMAYLA BAŞLADILAR

Ağaçları korumak için geceyi burada nöbet tutarak geçiren vatandaşlar sabah erken saatlerde alana gelen iş makinesiyle tedirgin dakikalar yaşadı. Olay yerine gelen jandarma ekibi ise çınar ağacına vatandaşların astığı pankartları indirdi. Antalya’da bulunan Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü ile Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’ne başvuran vatandaşlar yolun bu bölümünün çınar ağaçları kesilmeden ve su kaynaklarına zarar verilmeden yapılmasını talep ediyor. Ulupınar’daki çınar ağaçlarının altında gergin bekleyişini sürdüren vatandaşların gözü kulağı yetkililerden gelecek olumlu haberde.

 

2441200cookie-checkÇınar ağaçları kesilmesin diye nöbet tutuyorlar!
Önceki haberBBC: 7 milyar insana nasıl aşı yapılacak?
Sonraki haberYeni, başka, farklı bir şey yapma zamanı…
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.