Clinton üç ön seçimi kazandı

ABD’de dört eyalette yapılan ön seçimlerde beklenenin ötesinde başarı gösteren senatör Hillary Clinton, Demokrat Partinin başkan adaylığını kazanma mücadelesinde moral elde etti.

ABD’de dört eyalette yapılan ön seçimlerde beklenenin ötesinde başarı gösteren senatör Hillary Clinton, geride gittiği Demokrat Partinin başkan adaylığını kazanma mücadelesinde yarışa devam etmesini sağlayacak morali elde etti. 

Clinton, büyük eyaletlerden Ohio’da ve küçük bir eyalet olan Rhode İsland’da açık farkla zafer kazanırken, rakibi senatör Barack Obama, küçük Vermont eyaletinden galip çıktı. 

Sayımın sürdüğü gecenin en büyük eyaleti Texas’ta ise, Hillary halen az farkla önde gidiyor. Ancak Texas’taki karmaşık sayım sistemi yüzünden bu eyalette daha fazla oy alan adayın, daha az delege elde etmesi ihtimali bulunuyor. 

Böylece Obama, bu gece Hillary’ye arzu ettiği “öldürücü darbeyi” indiremedi. 

Clinton, sonuçların belli olmaya başladığı saatlerde yandaşlarına hitaben yaptığı konuşmada gecenin galibinin kendisi olduğunu ifade ederek, “devam ediyoruz, güçlü şekilde gidiyoruz ve sonuna kadar gideceğiz” dedi. Obama ise, geceden başarısız çıkmadığını kaydederek, “sonuçta önemli olan delege sayısı” diye konuştu. 

Çok başarılı bir Şubat ayı geçirerek Clinton’ı ardı ardına yenilgiye uğratan Barack Obama, halen delege sayısında Clinton’ın önünde bulunuyor. Ancak iki aday da partinin başkan adaylığını garantilemek için gereken delege sayısı olan 2 bin 25’in oldukça altında yer alıyor. 

Süper delegeler adı verilen parti yöneticileri, Kongre üyeleri ve valilerin de dahil olduğu ön seçimle belirlenmemiş delegelerin birçoğunun tutumu da henüz belirlilik kazanmadı. 

Bu durumda Obama’nın geriye kalan 12 eyaletteki ön seçimlerde Hillary ile arasındaki farkı açamaması ve yeterli delege sayısına ulaşamaması durumunda Demokrat Partinin başkan adayının belirlenmesinin, ağustos sonunda bütün delegelerin katılımıyla düzenlenecek parti kurultayına kalabileceği belirtiliyor.
 

1168020cookie-checkClinton üç ön seçimi kazandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.