Clinton’a nefes aldıran zafer

Oyların neredeyse tümü sayılmışken sayılmışken Bayan Clinton, rakibi Barack Obama’nın yaklaşık 10 puan önünde seyrediyor.

Pensilvanya, uzun ve çekişmeli geçen önseçimler sürecindeki son büyük eyalet.

Burada aldığı yüzde 55 desteğe rağmen Clinton, ülke genelindeki oy sayısında hala açık farkla Obama’nın gerisinde.

Ancak gözlemciler, Pensilvanya’da sağladığı 10 puanlık üstünlüğün Clinton’ın kampanyasını yeniden canlandırmaya yetebileceği görüşünde.

Washington’dan görüşlerini aldığımız gazeteci Cem Sey, Pensilvanya’da daha çok Clinton’ın destekçisi kabul edilen işçi ve sendikacı oylarının ağırlıkta olduğuna dikkat çekiyor.

Başkan George Bush’un ekonomik politikalarından çok olumsuz etkilenen bu kesimler hala, Hillary Clinton’ın eşi eski Başkan Bill Clinton’ın dönemini özlemle anıyor.

Dünkü başarısına rağmen Hillary Clinton’ın ön seçim genelindeki durumunda fazla bir iyileşme olmadı.

Aritmetik olarak Clinton’ın, önde giden Obama’yı geri kalan eyaletlerdeki ön seçimleri kazanarak yakalaması zaten olanaklı değil.

Fakat Clinton, Pensilvanya’da aldığı 10 puan farkla Demokrat Parti’nin senatör, milletvekili ve vali olan süper delegelerin desteğini arkasına almayı umuyor.

Maddi sıkıntı

Clinton’ın bir başka sorunu da para. Seçimlerde bugüne kadar beklenen başarıyı gösteremeyen Clinton, seçim kampanyasını rahat yürütmesini sağlayacak bağışlardan da mahrum kalıyor.

Rakibi Obama’nın ise mali kaynakları hala çok büyük ve seçim kasasına para akmaya devam ediyor.

Bu nedenle Hillary Clinton en az 10 milyon dolar borçta; Senatör Obama’nın kasasında ise 40 milyon dolardan fazla para var.

Bundan sonraki ön seçimler 6 Mayıs’ta Indiana ve Kuzey Carolina eyaletlerinde yapılacak.

Bu eyaletlerden Indiana’da Clinton’ın, Kuzey Carolina’da ise Barack Obama’nın favori olduğu belirtiliyor.

Fakat partinin adayının belirlenmesinin, Ağustos ayında yapılacak parti kongresine kalmasına şimdilik en ciddi olasılık olarak bakılıyor.

Gözlemcilere göre bu da özellikle, iki Demokrat adayın birbirini yıpratmasından yararlanacak olan Cumhuriyetçi aday John McCain’in işine yarıyor. (BBC)

 

1170230cookie-checkClinton’a nefes aldıran zafer

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.