Çocuklarınıza bilgisayar programı yazmayı öğretin

Bir çoğumuz çocuklarımızın bilgisayar yada digital araçları çok kullandığından şikayet ederiz. Çocuklarımızın saatlerce oyun oynadığından, müzik dinlediğinden, mesaj yolladığından sıkıntılarımız dile getiririz ve sitem ederiz. Buraya kadar hiç birşey yeni değil, fakat yeni olması gereken ise bu bilgisayar yada teknoloji bağımlılığını yada sevgisini nasıl olumlu birşeye çevireceğimiz. Burada ise bu hafta kendi çalıştığım okulda çocuklar ile yaptığım ve dünyanın dört bir tarafında milyonlarca çocuğun katıldığı ‘Hour of Code’ insiyatifi sayesinde çouklarda gördüğüm bazı özelliklerden bahsedeceğim. Bu insiyatif çocuklara bilgisayar program yazmayı sevdirirken bunun yanında onlara büyük sorunları küçük parçalar halinde çözmeyi ve daha mantıklı düşünmeyi öğretiyor.

Bilgisayarlar çok işi kısa bir zamanda yapabilen makinalardır. Her ne kadar komplex işler yapsalarda zekalık konusunda hiç bir zaman insanlardan daha iyi oldukları söylenemez. Unutmayalimki bilgisayarlar insanlar tarafında yapılıyor. Bilgisayarlar herşeyi veriler üzerinden yaparlar. Veriler çoğu zaman büyük ve komplex olabiliyor. Fakat bu komplex ve büyük veriye toplu bir sekilde çözüm bulmaktansa bu veriyi küçük parçalar haline getirerek ele alırlar. Küçük parçalara böldüğü sorunu teker teker ele alarak çözer ve başında verilen büyük soruna böyle bir çözüm bulur. Bunu o kadar çabuk yaparki bizler bunun direk ekrana yansımasını görürüz. Gerçek hayatında aynı mantık ile işini yapan kişiler her zaman işlerini daha rahat çözerler.

Bunun ile beraber mantıklı düşünmeyi geliştirmek için bilgisayar programları büyük önem taşır. Bir bardak çay yapmayı ele alalım. Doğru sıralamayı izlemediğimizde çayın tadını almamız mümkün olmaz. Fakat doğru bir sıralamayla gittiğimizde başarılı bir çay yapıp keyfimize bakabiliriz. Bilgisayarlar için talimatlar ve onların sıralaması önemlidir. Bilgisayar programı yazarken talimatları doğru bir sıra içinde vermeye dikkat ederiz, yoksa program çalışmaz. Buda mantığın gelişmesine yardımcı olacak özelliklerlerden bir tanesidir.

Peki çocuklarımız program yazmayı nereden ve nasıl öğrenebilir? İngiltere’de bilgisayar dersi müfredatında yapılan değişiklikler sayesinde artık her yaşta çocuk, ilkokul ve ortaokulda, program yazma imkanı buluyor.Bu İngiltere Eğitim Bakanlığı tarafından desteklenen en büyük projelerin başında geliyor. Teknoloji ve Bilim dünyasında sürekli dünyada önderlik yapan İngiltere bu insiyatif ile bunu devam ettirmek istiyor. Bunun yanında sizin ve çocuğunuzun ücretsiz kayıt olabileceği ve bilgisayar programı yazmayı öğrenebileceğiz bazı siteler şunlar:

www.tynker.com – 3-10 yaş çocuklar için müthiş bir kaynak.

www.code.org  – 4 yaşından itibaren tüm çocukların rahatça bilgisayar programı yazmayı öğrenebileceğiz bir site.

www.codeacademy.com  – 11 yaşı üstü çocukların için zengin ve kolayca takip edebileceğiniz bir site.

Bilgisayar programı diyip geçmeyelim. Hem kendi öğretmenlik deneyimimden hemde çocuklarım ile yaptığım programlama aktiviteleri gerçekden onların bilgisayar alışkanlığını ve düşünme tarzını değiştiriyor. Bir deneyelim, tecrübelerinizi bildiriseniz sevinirim.

 

 

2171270cookie-checkÇocuklarınıza bilgisayar programı yazmayı öğretin

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.