Çok sayıda ülke Türkiye’ye destek ve başsağlığı mesajları gönderdi

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından çok sayıda ülke, Türkiye’ye destek ve başsağlığı mesajları gönderdi.

Azerbaycan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev taziye mesajını iletti ve Azerbaycan, Türkiye`ye 370 kişilik arama kurtarma ekibi göndereceğini duyurdu.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri depremin ardından Türkiye’ye arama-kurtarma ekipleri gönderdi. AB Komisyonunun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, deprem sonrası Türkiye`nin de katılımcıları arasında yer aldığı AB Sivil Koruma Mekanizmasının harekete geçirildiğini duyurdu.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye-Suriye sınırında meydana gelen korkunç depremin nedeniyle derin üzüntü duyuyoruz. Düşüncelerim hayatını kaybedenler, mahsur kalanlar, yaralananlar ve hayat kurtarmak için ellerinden gelenin en iyisini yapan tüm arama kurtarma ekipleri ile birlikte. Avrupa bu sıkıntılı anda Türkiye ve Suriye halkının yanında” ifadelerini kullandı.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Twitter’da yaptığı paylaşımda, “Bu sabah düşüncelerim Türkiye ve Suriye halkıyla, özellikle de depremde mahsur kalanları kurtarmak için yiğitçe çalışan ilk müdahale ekipleriyle birlikte. Birleşik Krallık olarak elimizden gelen her şekilde yardıma hazırız.” dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı ısaac Herzog, Twitter’dan Türkçe paylaştığı mesajda, “İsrail halkı adına, dün gece Türkiye’de yaşanan deprem felaketi nedeniyle derin üzüntülerimi bildiririm. Yaşanan can kayıpları nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk halkına başsağlığı diliyorum. İsrail Devleti mümkün olan her yolla yardım göndermeye her zaman hazır durumdadır. Kalplerimiz bu acı dolu zamanda yas tutan ailelerin ve Türk halkının yanında.” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Twitter’da Türkçe yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`a, Türk halkına ve Türkiye`deki depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerimi iletiyor, tüm yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu zor zamanda Türk halkının yanındayız. Afetin sonuçlarının üstesinden gelmek için gerekli yardımı sağlamaya hazırız.” ifadelerini kulandı.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da yaptığı açıklamada, “Büyük depremin ardından Türkiye ve Suriye’de yaşanan can kayıplarının üzüntüsünü yaşıyoruz. Düşüncelerimiz kurbanlar ve sevdikleriyle birlikte. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a en derin taziyelerimi ilettim. Türkiye’nin ortağı ve AB dönem başkanı olarak desteğimizi sunmaya hazırız” dedi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD`nin gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu bildirdi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Türkiye ve Suriye’deki deprem felaketinden derin üzüntü duyuyorum. Hayatını kaybedenlerin ailelerine içten başsağlığı mesajları gönderiyoruz. Düşüncelerimiz depremden etkilenen insanlarla. Yunanistan kaynaklarını seferber ediyor ve hemen yardıma başlayacak” dedi.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı açıklamasında, “Deprem nedeniyle Türkiye`ye 100 kişilik arama kurtarma ekibini taşıyan 2 adet İl-76 uçağı gönderilmeye hazır.” ifadesi kullanıldı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ve Mısır Dışişleri Bakanlığı da Türkiye’ye taziye mesajlarını paylaştı ve yardım için hazır olduklarını belirttiler.

2666500cookie-checkÇok sayıda ülke Türkiye’ye destek ve başsağlığı mesajları gönderdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.