Colombus’un UUİ bağlantısı yapıldı

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) istasyon program müdürü Alan Thirkettle, ”Avrupa için büyük gün, laboratuvar çok güzel görünüyor” derken, 7 metre uzunluğunda, 14 ton ağırlığındaki silindirik modül Columbus’un ön montaj işlemlerinin beklenenden uzun ve meşakkatli olduğu belirtildi. 

Astronotlar Rex Walheim ve Stanley Love, Columbus’u Atlantis’in yük bölümünden UUİ’nin robot koluyla çıkardıktan sonra istasyondaki yerine uzun çalışmalar sonucu oturtmayı başarınca sevinç çığlıkları attılar. 

Avrupa laboratuvarının montaj işleminin yapılacağı bu ilk uzay yürüyüşüne rahatsızlığı dolayısıyla katılamayan Alman astronot Hans Schlegel ise içerde kaldı. Böylece, 1992’de Kristof Kolomb’un Amerika’ya seyahatinin 500. yıl dönümününden esinlenilerek isimlendirilen ve ESA’nın yıllardır uzayda görmek istediği laboratuvarın montajını yapmak da Amerikalılara nasip oldu. 

10 yaşındaki UUİ’nin bölme sayısını 8’e yükselten Columbus, doğrudan geçen güz gelen Harmony modülüne bağlandı. Birbirine kenetli istasyon ile mekikteki diğer uzay adamları, laboratuvarın içerden bağlantılarını yaparken, Columbus’un montajı çarşamba ve cuma yapılacak 2. ve 3. uzay yürüyüşleri sırasında tamamlanacak. 

Avrupa modülü Columbus, Mars’ın insanlı keşfine hazırlık amacıyla UUİ’nin araştırma kapasitesini arttırmak için biyoteknoloji, tıp, katı ve sıvı materyaller üzerinde yerçekimsiz ortamda yüzlerce deney yapılmasına olanak sağlayacak. 

1,3 milyar avro değerindeki laboratuvara 3 kişi sığabiliyor ve laboratuvar 10 deney dolabına ev sahipliği yapabiliyor.

1166610cookie-checkColombus’un UUİ bağlantısı yapıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.