Corbyn’e siyasi saldırı sürüyor: İşçi Partisinin eski lideri şimdi ne yapacak?

Arif BEKTAŞ – Özden DİNÇ / Evrensel Londra –  İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi yönetimi, partinin eski başkan Jeremy Corbyn’in gelecek seçimlerde partiden aday olamaması için kolları sıvadı.

İşçi Partisi Genel Başkanı Keir Starmer’ın partinin eski başkanı Jeremy Corbyn’in gelecek yıl yapılması beklenen genel seçimlerde İşçi Partisi adayı olarak desteklenmemesi için, partinin salı günü yapılacak Merkez Yürütme Kurulu (NEC) toplantısında önerge sunması bekleniyor.

Keir Starmer şubat ayında yaptığı açıklamada, Jeremy Corbyn’in önümüzdeki genel seçimlerde İşçi Partisinden aday gösterilmemesi için çalışacağının sinyallerini vermişti. Starmer’ın partinin başına geçmesinin ardından başlattığı, Corbyn’e ve Corbyn destekçilerine yönelik “cadı avı”, sosyalist örgütler ve bazı sendikalar tarafından İngiltere’deki yerleşik yapının, demokrasiye karşı ilan ettiği bir “savaş” olarak yorumlanıyor. Corbyn’in yanı sıra ve aralarında ünlü yönetmen Ken Loach’un da bulunduğu İşçi Partisinin sol kanadından çok sayıda isme yönelik medya üzerinden de desteklenen bu saldırının, parti içinde nasıl örgütlendiği “The Labour Files” isimli belgeselde kanıtlarıyla ifşa edilmişti.

El Cezire televizyonu tarafından birkaç ay önce yayınlanan belgeselde, parti içi yazışmalar ve tanıkların ifadeleri doğrultusunda Jeremy Corbyn’e verilen desteğin parti içinde fabrikasyon antisemitizm soruşturmaları ve ırkçılık suçlamalarıyla baltalanarak 2019 genel seçimlerinin nasıl kaybedildiği aktarılıyor. Belgeselde ayrıca kamu yayıncısı BBC’nin, Panorama haber programında “İşçi Partisi ve Antisemitizm” bölümünün, Corbyn destekçilerini karalamaya dönük bir kurgu içerdiği ve haberdeki suçlamaların gerçekle örtüşmediği ifade ediliyor.

Ancak “The Labour Files”ta yer alan tüm bu sarsıcı konular, İngiltere basını tarafından adeta görmezden gelindi. Bu durum Corbyn’e ve temsil ettiği siyasete yönelik saldırının sürdüğünü gösteriyor. Corbyn’in 1983’ten bu yana kesintisiz olarak temsilcisi olduğu Londra’nın Islington North bölgesinden İşçi Partisi adayı gösterilmeyeceği açıklaması da bu organize saldırının devamı niteliğinde.

Yapılan yorumlarda Corbyn’in önünde şu andan itibaren üç seçenek olduğu ifade ediliyor. Bunlar Islington North bölgesinden bağımsız aday olması; yeni bir siyasi parti kurması ve Londra belediye başkanlığına aday olması. Bağımsız aday olması halinde Corbyn’in seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor ancak bu durumun emsaller göz önüne alındığında Corbyn’in siyasi geleceğinin sonu olabileceği konuşuluyor.

Londra belediye başkanlığı konusunda ise İşçi Partisi’nin çıkaracağı bir aday ile Corbyn arasında sol oyların paylaşılması durumunda, Londra’nın Muhafazakar Parti’nin eline geçebileceği endişesi hakim.

Bir diğer seçenek olan yeni bir siyasi partinin örgütlenmesi ve başına da Corbyn’in geçmesi ise ülkede devam eden grevlerin nereye evrileceği ve sendikal hareketin tutumuyla yakından ilişkili. Starmer yönetimindeki İşçi Partisi, başta UNITE ve RMT olmak üzere sendikalar nezdinde itibarını kaybetmiş olsa da -şimdilik- seçimlerde Muhafazakar Parti karşısında “ehveni şer” bulunarak destekleneceğe benziyor.

CORBYN NE YAPACAK?
Jeremy Corbyn, geçtiğimiz yıl parti üyeliği askıya alındığından bu yana (İşçi Partisi üyesi ancak parlamentoda bağımsız milletvekilli) her fırsatta İşçi Partisi temsilcisi olarak seçimlere girmek istediğini dile getiriyor ve diğer seçenekler hakkında konuşmaktan imtina ediyor.

Corbyn, gelecek seçimlerde İşçi Partisinden aday gösterilmeyeceğine dair Starmer’in yaptığı açıklamalara dair önce verdiği bir cevapta; Islington North için İşçi Partisi üyesi olarak aday olmasını engellemeye yönelik girişimlerin, bölgedeki seçmenlerin demokratik haklarına yönelik “pervasızca bir saldırı” olduğunu söylemişti.

Corbyn söz konusu açıklamasında seçimlerde kimin aday olup olmayacağına parti liderinin değil seçim bölgesindeki İşçi Partisi üyelerinin karar vereceğini hatırlatmış ve bağımsız aday olmak gibi bir niyetinin bulunmadığını belirtmişti.

2677600cookie-checkCorbyn’e siyasi saldırı sürüyor: İşçi Partisinin eski lideri şimdi ne yapacak?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.