Çubukçu, “Renkli Resimli Söyleşiler”de Bruegel’i anlattı

DAY-MER’de, Aydın Çubukçu’nun hazırlayıp sunduğu “Renkli Resimli Felsefe, Tarih, Politika Söyleşileri”nin ilkinde, Kuzey Rönesansı’ı ve büyük ressam Bruegel ele alındı.

Kuzey Londra Toplum Merkezi’nde geçen cuma günü yapılan ve üç saat süren etkinliğe kalabalık bir katılım oldu.

Çubukçu, Bruegel’in sanatını, dünya görüşünü ve çağının özelliklerini, “Halk Hayatı”, “Din ve Dünya” ve “Politika” başlıkları altında topladığı 18 tabloyu inceleyerek anlattı.

Çubukçu, özellikle “Düğün” ve “Köylü Dansları” adlı tablolarında, halkın hayatını ince ayrıntılarla anlatan Bruegel’in halkçı ve demokrat kişiliğine vurgu yaptı.   Bruegel’in Ortaçağ karanlığını ve feodaliteyi yıkan burjuva devrimciliğinin parlak bir temsilcisi olduğunu anlatan Çubukçu, ressamın hümanizm felsefesiyle ilişkisini ve feodal zorbalığa karşı duruşunu örnekledi.

Çubukçu, “Din ve Dünya” başlığı altında ise, Bruegel’in kutsal kitaplardan aldığı konuları güncel olaylara uygulayarak geliştirdiği toplumsal ve siyasal eleştirilerin tablolarında nasıl yer aldığını açıkladı.

“Politika” başlığı altına ise, Hollanda Devrimi’nin farklı aşamalarına ve değişen siyasal bileşenlerine ve önderlik sorununa denk düşen tabloları ele alan Çubukçu, Bruegel’in, halkın çıkarlarından yana siyasal yaklaşımını “Körlere Yol Gösteren Kör” ve “Babil” adlı tabloları üzerinden anlattı.

Çubukçu, Tablolara yöneltilen teolojik ve akademik yorumları da aktarıp eleştirerek Bruegel’i kimi zaman bir vaiz, bir öğütçü, halka tepeden bakan biri gibi gösterme çabalarının ardında yatan ticari kastı da teşhir ederek reddetti.

2294060cookie-checkÇubukçu, “Renkli Resimli Söyleşiler”de Bruegel’i anlattı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.