Cumhuriyet Bayramı’nız kutlu olsun

Ankara- İzmir- 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla 40’a yakın sivil toplum örgütü tarafından Ulus’ta düzenlenecek “Seferberlik Yürüyüşü” hazırlıkları Ankara Valiliği’nin yasaklamasına karşın sürüyor. Yürüyüşte Kurtuluş Savaşı’nın da simgeleri olan kağnılar yürütülecek, katılımcılara karanfiller dağıtılacak. Yürüyüşte AKP’nin uygulamalarını eleştirmek için sembolik olarak demir parmaklıklar ve kağnılar taşınacak.

Ankara Valiliği’nin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla çok sayıda sivil toplum örgütü tarafından ortaklaşa düzenlenecek “29 Ekim Seferberlik Yürüyüşü”nü yasaklamasına karşın, katılımcı örgütler hazırlıklarına devam ediyor. Yasaklama kararının ardından etkinliğe çok sayıda örgüt destek vereceğini açıklarken; aralarında CHP, DSP ve İşçi Partisi’nin de bulunduğu siyasi partiler de etkinlikte yer alacak. 29 Ekim Seferberlik Yürüyüşü yarın saat 11.00’de Ulus’taki Birinci Meclis önünden başlayacak. Yürüyüşe katılanlar Ulus’tan Anıtkabir’e yürüyerek Atatürk’ün huzuruna çıkacak. Yasak kararına tepkiler sürerken, etkinlikle ilgili hazırlıklarda da son aşamaya gelindi.

Kağnılar yürütülecek

29 Ekim Seferberlik Yürüyüşü’nü organize eden sivil toplum örgütleri arasında yer alan Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Genel Sekreteri Cemil Gözel, seferberlik buluşmasının sembolünün Kurtuluş Savaşı kağnıları olacağını belirtti. Gözel, yürüyüş kapsamında sembolik olarak kağnıların yürütüleceğini dile getirdi.

Gözel, etkinlikte herhangi bir siyasi partinin bayrağının açılmayacağını belirtti. Etkinlikte yalnızca Türk bayraklarının yer alacağını kaydeden Gözel, etkinliğe katılacaklara karanfil dağıtılacağını, yurttaşların Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk için karanfil taşıyacağını belirtti. Gözel, AKP faşizminin Türkiye’yi nereye getirdiğini somutlamak için temsili olarak demir parmaklıklar hazırlandığını ve yürüyüşte demir parmaklıkların taşınacağını ifade etti.

İllerden otobüs kaldırılacak

Edinilen bilgiye göre, Ankara Valiliği’nin yasaklama kararının ardından yürüyüşe katılmak için TGB’ye sosyal medya üzerinden binlerce yurttaş mesaj atarken, Ankara’da da binlerce yurttaş TGB Genel Merkezi’ne destek ziyaretinde bulundu. TGB, kendi imkânlarıyla Ankara’ya gelemeyecek katılımcılar için her ilden otobüs kaldırmaya hazırlanırken, İstanbul’dan Ankara’ya en az 10 otobüsün seferberlik yürüyüşü için yola çıkması bekleniyor.

‘Güçleri yetmez’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı Cumhuriyetin Anadolu’da bir arada yaşama iradesini Misakımilli ile ortaya koyanların yarattığı ortak bir uygarlık projesi olduğunu ifade etti. Sarı, “Cumhuriyet bu milletin ortak iradesidir. Bu devrimci iradeyi yok saymaya veya onu ortadan kaldırmaya hiç kimsenin gücü yetmeyecektir” dedi.

İzmirliler alanlara akacak

İzmir, Cumhuriyet’in kuruluşunun 89. yılını diğer kentlerdeki yasaklamalara karşın coşkuyla, alanlarda kutlayacak.

Kentteki ilk kutlamalar bugün saat 13.00’te Cumhuriyet Alanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayacak. Vali Cahit Kıraç, anıt şeref defterini imzalayacak. Yarın da saat 10.00’de Vali Kıraç, valilikte kutlamaları kabul edecek. Saat 10.30’da Cumhuriyet Alanı’nda Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yurttaşların bayramını kutlayacak.

İzmir Cumhuriyet İçin Güçbirliği Platformu, 29 Ekim’de Saat 15.00’te Kıbrıs Şehitleri Caddesi Tansaş önünden başlayacak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı “Yeniden Atatürk Cumhuriyeti” yürüyüşüyle kutlayacak. Etkinliklerde, 15.30-16.30 saatleri arasında Ege Ordusu Bölge Bando Komutanlığı, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde, Güney Deniz Saha Komutanlığı Bandosu, Konak Alanı’nda, İzmir Büyükşehir Belediyesi Bandosu, Kemeraltı Vakıflar Bankası önünde konser verecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen program kapsamında da saat 21.00’de Cumhuriyet Alanı’ndan, Gündoğdu Alanı’na dek sürecek fener alayı gerçekleştirilecek ve havai fişek gösterisi yapılacak.

Karabağlar Belediyesi, kutlamalara yarın 18.30’da Uğur Mumcu Parkı’ndan başlayacak meşaleli cumhuriyet yürüyüşü yapılacak. Saat 20.00’de Bulutsuzluk Özlemi ve Grup Telve konser verecek.

Balçova Belediyesi’nce gerçekleştirilecek etkinliklerde bugün saat 18.30’da Balçovalılar Sakarya Caddesi’ndeki, Kabaoğlu Çeşmesi’nde meşaleler eşliğinde yürümeye başlayacak. Daha sonra Yurttaşlar, Edip Akbayram ve Cem Çelebi konseriyle bayram coşkusunu yaşayacak.

Buca Belediyesi’nce gerçekleştirilecek etkinliklerde, yarın saat 19.00’da Buca Belediyesi önünde Buca Çevik Bir Meydanı’na dek meşaleli yürüyüş yapılacak. Yürüyüşün ardından Buca Eski Stadı’nda Hadise konser verecek.

Narlıdere Belediyesi, Mithatpaşa Caddesi’ni bayraklarla donatırken, yurttaşlara 10 bin bayrak dağıttı. Narlıdere Şehitliği’ndeki törenin ardından saat 14.30’da Narlıdere Limanreis Mahallesi’nde Şehit Çetin Ünsal Parkı açılacak.

Gaziemir Belediyesi de bugün saat 20.30’da Sarnıç’ta, Özgün konseri yarın akşam Gaziemir’de Cumhuriyet korteji ve ardından Leman Sam konseriyle kutlamalar yapacak. (Mahmut Lıcalı- Cumhuriyet)

1362130cookie-checkCumhuriyet Bayramı’nız kutlu olsun

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.