Dış basın: Kriz atlatıldı

ABD’de yayımlanan Washington Post gazetesi, AK Parti’nin kapatılmaması yönünde Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararı, "Türkiye’yi yönetenler, laikçilerin meydan okumasını atlattı" başlığıyla verdi.


Gazetenin İstanbul çıkışlı haberinde, "İslami kökleri olan partinin hayatta kalmayı sürdüreceği ancak kararın ciddi bir uyarı niteliği taşıdığı" belirtildi. Washington Post kararın, "hükümetin laik karakterinin korunması niyetini taşıyan Türkler’i üzdüğünü" iddia etti.


Kararın, Avrupa Birliği yolunda giden ve terörizme karşı savaşan Türkiye’nin yolunu değiştirmesini engellediği yorumu da yapıldı. Ancak gazete, bu olayların altındaki siyasi gerginliğin yerinde durduğunu, "Ak Parti’nin liderleriyle, ana muhalefet partisi, ordu ve yargıyı da içine alan laik yapının karşılıklı olarak birbirlerine derin bir husumet ve şüphe beslediğini" savundu.


İNGİLTERE BASINI


İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Guardian da Anayasa Mahkemesi’nin AK Parti hakkındaki kararını, "Parti kapatılmaktan kurtuldu" şeklinde duyurdu.


Gazetenin internet sitesindeki haberde, "iktidardaki AK Parti’nin, mahkeme üyelerinin bir oy farkıyla kapatılmaktan kurtulduğunu ve Türkiye’nin içine girdiği belirsizliği ve siyasi krizi atlattığı" ifade edildi.


Daily Telegraph gazetesi şimdilik uzlaşmanın sağlandığını, iktidarda kalmaya devam edecek AK Parti’ye, yaklaşımını yumuşatması için "ciddi bir uyarı" gönderilmiş olduğunu yazdı.


Times gazetesi ise kararı, Türkiye’nin "eşikten döndüğü" şeklinde değerlendirdi.


FRANSIZ BASINI


Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro, Anayasa Mahkemesi’nin AK Parti hakkındaki kararını, "AK Parti kıl payı kurtuldu" başlığıyla verdi.


Le Figaro, "Sonuçta hukuki darbe gerçekleşmedi. Dün Anayasa Mahkemesi iktidardaki AK Parti hakkında açılan davada kararını verdi. AK Parti bir oyla kapatılmaktan kurtuldu" ifadesini kullandı.


Haberde, bu kararla hakimlerin "devlet kurumlarının işleyişini istikrarsızlaştırmamayı tercih ettiği ve Türkiye’yi derin bir siyasi krize atmaktan kaçındığı" yorumu yer alırken, "kapatılmaktan kurtulan AK Parti’nin, bir uyarıyla ucuz kurtulduğu ve çok sayıda gözlemciye göre, davanın, laiklik ilkesine dönülmesi konusunda bir hatırlatma niteliği taşıdığı" ifadesi kullanıldı.


Le Monde ise, kararı "Türk adaleti iktidar partisini yasaklamadı" başlığı ile duyurdu. Haberde, Başbakan Erdoğan’ın, "Anayasa Mahkemesi’nin aldığı bu kararla Türkiye’nin önündeki belirsizlik ortadan kalktı. Hiçbir zaman laikliğe karşı eylemlerin odağı olmayan AK Parti bundan sonra da Cumhuriyetimizin temel niteliklerine sahip çıkmaya devam edecektir" sözlerine de yer aldı.

1063910cookie-checkDış basın: Kriz atlatıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.