Dış Türkler Bakanlığının kurulması

“yurt dışında yaşayan  vatandaşların sorunlarının çözümü konusunda yeniden yapılanmaya ihtiyaç duyulduğunu belirterek, bu konuda ilk akla gelen “*Dış Türkler Bakanlığı’nın* ” kurulmasıdır” dedi.Sayın bakana kesinlikle katılıyorum. Aslında geç kalınmış birolaydır. Zira, sayın bakan Türkiye dışında 5 milyon Türk var, desede bu rakam 6 milyonun üzerindedir ve Orta Asya,Irak ve Balkan  ülkelerindeki soydaşlarla sayı 50 milyonu geçer.   Bu son derece önemli bir rakamdır.Yurt dışında bu kadar büyük bir kitlesi olan ulus sayılıdır. Bu gün Türkçe dünyada en çok konuşulan dillerden biri haline gelmiştir.Bu yüzden geç te olsa, “Dış Türkler Bakanlığının” acilen kurulması gerekir.


*DIŞ TÜRKLER’DE KOORDINASYON EKSIKLIĞI*


Türkiye’de Dış Türklerle ilgili üç bakanlık farklı çalışmalar yapıyor. Bunlar sn.Abdullah Gül’ün Dışişleri bakanlığı, sn.Mehmet Aydın’ın Devlet bakanlığı ve sn.Beşir Atalay’ın Devlet bakanlığı.İlgili bakanlıklar arasında koordinasyon eksikleri var.Bazı konularda Dış Türklerle ilgili eksikliler de yaşanabiliyor.Örneğin Mehmet Aydın beyin bakanlığı bu konuda çok yetkilendirilmemiş.Oysa ki bu alanda sayın Aydın daha etkili olabilir. Kanaatimce Sn.Mehmet Aydin’in bakanlığı üretken olunabilecek bir bakanlıktır.Bu bakanlığa, Başbakanlığa bağlı TIKA kurumu ile birlikte BCTP (Balkan Ticareti Geliştirme Merkezi) de
bağlanmalıdır.Hatta Türkiye’de faaliyette olan Yurt dışındaki Türk dünyası ve soydaş sivil toplum kuruluşları da bu bakanlıkla koordineli çalışmalıdır.Böyle bir bakanlık ilgili tüm dernek, federasyon,konfederasyon ve vakıfları bünyesinde organize edebilir. Böylece çok  yararlı hizmetler ortaya çıkar.Özelliklede yurt dışı Türkler ve soydaşların oluşturduğu STK’ların bir platformda birleştirilmesi ve ortak istişarelerin yapılması sağlanacaktır.


*VALILIK TURK DUNYASI KOORDINATORLUKLERI*


İlgili bir başka konu, İzmir,Ankara,İstanbul ve Bursa’da valilikler bünyesinde kurulmuş olan “Valilik Türk Dünyası Koordinatörlükleri” de unutulmamalıdır.Bu Koordinatörlüklerin sayısı artırılmalı ve sağlam bir bütçeyle desteklenmelidirler.Kurulması düşünülen Dış Türkler Bakanlığı bu koordinatörlükleri kendi bünyesine almalıdır.Bilindiği gibi bu koordinatörlükler, Orta Asya ve Balkanlar’dan Türkiye’ye okumaya gelen Türk ve soydaş öğrenciler için kurulmuşlardır. Örneğin Izmir’de bu kapsamda 1800 kadar öğrenci vardır.Türkiye’de okuyan bu öğrenciler, ülkelerinde çok önemli konumlara gelmektedir ki; bu  bizim için son
derece güzel  ve stratejik öneme sahiptir.
 


*TURK DIASPORASI*


Birkaç ay önce Azerbaycanda Başbakan sayın Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı ve ilk kez gerçekleştirilen Dünya Türk Diasporası toplantısı yapılmıştı. Dünyadaki tüm Türklerin ve akraba ve soydaş toplulukların ortak hareket etmesi ve dayanışma içinde olması bizlere önemli fayda sağlar. Böyle bir çalışmayı Dış Türkler bakanlığı ile yapabiliriz. Dış Türkler Bakanlığı’nın kurulmasını sabısızlıkla bekliyoruz.Türkiye’deki ilgili sivil Toplum kuruluşları buna çok sıcak bakacaklardır.Gerektiğinde sivil toplum olarak buna ciddi bir destek verilir. Böyle bir bakanlığın kurulmasıyla birlikte, hızla projeler üretilmeli ve bu projelerde mutlaka Sivil Toplum da olmalıdır.Bakanlık bünyesinde her ilde danışma kurulları oluşturulmalıdır. Ortak yapılacak çalışmalardan büyük yararlar alınacaktır.

700330cookie-checkDış Türkler Bakanlığının kurulması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.