Dağlık Karabağ anlaşması ile ilgili ilk yorumlar: Barış değil dondurulmuş gerilim

Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ile Ermenistan arasında anlaşmayı değerlendiren akademisyen ve gazeteciler, gerilimin dondurulmuş biçimde süreceğini, bölgedeki inisiyatifin Rusya’da olduğunu belirtti.

Dağlık Karabağ ve çevresinde 27 Eylül’den bu yana savaşan Azerbaycan ile Ermenistan arasında Rusya arabuluculuğunda imzalanan ve dün gece duyurulan anlaşmaya dair ilk analizler anlaşmanın asıl kazananının Rusya olduğu yönünde oldu.

Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya Dağlık Karabağ ile ilgili anlaşma imzaladı. Ermenistan’ın çekilmesinin ardından Rusya bölgede barış gücü bulunduracak. Sosyal medyada anlaşmayı değerlendiren akademisyen ve gazeteciler, savaşın kazananının Rusya olduğunu, bölgede yıllardır süren Rusya hamiliğinin yeni anlaşmayla uzatıldığını belirtti.

İşte anlaşmaya yapılan ilk değerlendirmeler:

GELECEK RUSYA’NIN İNİSİYATİFİNE BIRAKILDI
İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Güneş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Ve beklenen oldu. 26 yıl süren eski statünün hamisi yeni statünün de hamisi oldu. Yeni denklemde Karabağ’ın Şuşa şehri ve işgal altındaki 3 vilayet Azerbaycan’a geçerken Ermeni tarafı da özerk Karabağ toplam yüzölçümü kadar bir sahaya hakim bırakıldı” dedi.

“Bundan sonrası ne olacak sorusu hiç olmadığı kadar Rusya’nın inisiyatifine bırakılmış oldu” diyen Güneş, “Rusya bir barış planına değil yeni bir dondurulmuş gerilim planına hamilik kararı verdi. Aliyev hiç olmadığı kadar mutlu. Azeri halkı tatminkar. Paşinyan perişan. Türkiye etkisiz” ifadelerini kullandı.

ERMENİSTAN İÇİN ÇOK AĞIR BİR ANLAŞMA

“Bu anlaşmanın Ermenistan için ne kadar ağır olduğunun bir diğer kanıtı. Erivan, Ermenistan sınırları içinde kalan ve Karabağ ile ilgisi olmayan 30 yıldır elinde tuttuğu iki enklavi bile Azerbaycan’a vermeyi kabul ediyor” paylaşımı yapan Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behlül Özkan da şu yorumları yaptı:

*Bu şartlar altında 2. Karabağ Savaşını Azerbaycan kazandı. Karabağ Ermenileri Azerbaycan egemenliğinde ancak hakları Rusya’nın güvencesinde topraklarında kalacaklar.

*Mmetine göre Ermenistan, Azerbaycan ve Nahcivan arasında insan, mal ve taşıt ulaşımına dair gerekli yolun açılmasına izin verecek. Bunun kontrolünü de Rusya yapacak. Bu Türkiye’nin Nahcivan üzerinden Azerbaycan’a ulaşabilmesi demek.

*Anlaşmanın bu haliyle imzalanıp uygulanması, Azerbaycan’ın 6 hafta sonunda kazandığı askeri başarıyı net ve kesin bir siyasi zafere dönüştürmesi anlamına geliyor.

*Günlerdir askeri anlamda sahada yaşadığı kayıpları gizleyen Paşinyan iktidarına ve Ermeni milliyetçiliği için teslimiyet anlamına gelen bu anlaşmaya karşı Erivan’da protesto gösterileri başladı.

*Ermenistan Karabağ’ın Azerbaycan ile tarihsel bağını yoketmek için ismini değiştirip, bölgeyi “Artsakh” olarak adlandırmıştı. Dün gecenin en trajik anı teslimiyet anlamına gelen anlaşmayı protesto eden Ermenilerin caddelerde Artsakh diye değil Karabağ diye bağırmasıydı.

MÜLTECİLER VE İÇ GÖÇMENLER BM KONTROLÜNDE GERİ DÖNECEK

Gazeteci Fehim Taştekin de anlaşmanın içeriğine dair şu bilgileri verdi:

“Ateşkes anlaşmasına göre Ağdam bölgesi ve Kazak’ta Ermeni kontrolündeki topraklar 20 Kasım’a kadar Azerbaycan’a iade edilecek. Karabağ ve Laçın Koridoru’nda temas hattında 1960 asker, 90 zırhlı ve 380 araç ve özel teçhizattan oluşan Rus barış gücü konuşlanacak.

Rus barış gücü 5 yıl bölgede kalacak. Taraflar 6 ay öncesinden aksi tutum bildirmezse 5 yıllığına otomatik uzatma olabilecek. Ermenistan, Kelbecer’ı 15 Kasım’a kadar, 5 km derinliğindeki koridor hariç Laçın bölgesini 1 Aralık’a kadar Azerbaycan’a devredecek. Şuşa’da durum değişmeyecek. 3 yıl içinde Laçin koridorunda Stepanakert’i Ermenistan’a bağlayan yeni bir yol inşa edilecek. Mülteciler ve iç göçmenler Karabağ ve rayonlardaki topraklarına BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin kontrolünde geri dönecek.

Ermenistan, Azerbaycan’ın batı bölgeleri ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında ulaşım bağlantılarını sağlayacak. Bu bağlantı üzerindeki kontrolden FSB’nin Sınır Servisi sorumlu olacak”

Taştekin ayrıca, “Paşinyan’a karşı isyan patlak verdi. Bu anlaşmadan sonra Erivan’da koltuğunda oturması zor” yorumu da yaptı.

ERMENİ VE AZERİLERİN ÖLDÜĞÜ SAVAŞIN KAZANANI RUSYA OLDU

HDP Milletvekili Garo Paylan da, Twitter hesabından “Binlerce Ermeni ve Azeri’nin hayatını kaybettiği savaşın kazananı Rusya oldu. Şimdi; acılı annelerin, babaların, kardeşlerin, evlatların yaralarını sarma zamanı…” mesajı paylaştı.

2467260cookie-checkDağlık Karabağ anlaşması ile ilgili ilk yorumlar: Barış değil dondurulmuş gerilim

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.