Daily Telegraph: Türkiye, Kıbrıs’taki gerilimi SİHA’larla körüklüyor

İngiltere’de yayınlanan Telegraph gazetesi, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arayan gemilerini korumak için silahlı insansız hava araçları (SİHA) kullanmaya başlamasına sayfalarında yer verdi.

Gazete, “Türkiye SİHA kullanarak Kıbrıs’taki gerilimi körüklüyor” başlıklı haberinde, Dalaman’dan uçuşa başlayan SİHA’nın sadece Türkiye’nin tanıdığını belirttiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Geçitkale Hava Üssü’ne indiğini bildirdi.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin adayı çevreleyen tüm suların tümünde hak iddia ettiğini belirten Daily Talegraph, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın buna itiraz ettiğini ve deniz yatağında petrol ve doğalgaz arama hakkına sahip olduklarını söylediğini vurguluyor.

Ankara’nın Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesinin yüzde 44’ünde hak iddia ettiği belirtiliyor.

Doğu Akdeniz'deki ihtilaflı parseller
Image captionDoğu Akdeniz’deki ihtilaflı parseller

“Türkiye geçen Temmuz’da bir savaş gemisinin eskort ettiği iki sondaj gemisi göndererek Kıbrıs sularında petrol ve doğalgaz aramaya başladı” diyen gazete, AB’nin bu hamleyi “yasadışı” diye tanımladığını ve ambargo tehdidinde bulunduğunu hatırlatıyor.

Gazete, Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın sadece silahsız İHA’ların kullanılacağını söylediğini, ancak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun hak iddia ettikleri yerlerde sondajı önlemek için gerekirse askeri güç kullanabileceğini vurguladığını yazıyor.

Daily Telegraph, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Batı’yla ilişkilerin kötüleştiği bir ortamda, Washington’ın Türkiye’nin Rusya’dan füze almasına tepki olarak yaptığı ambargo tehditlerine, iki önemli ABD üssünü kapatabileceğini söyleyerek yanıt verdiğini söylüyor.

Gazete ayrıca, Türkiye’nin Amerikan Senatosu’nun 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanımasından öfkelendiğini de hatırlatıyor. (BBC TÜRKÇE)

2361980cookie-checkDaily Telegraph: Türkiye, Kıbrıs’taki gerilimi SİHA’larla körüklüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.