Dalay Lama Tibet için soruşturma istedi

Sürgündeki hükümetin bulunduğu Hindistan’ın kuzeyindeki Dharmsala’da basın toplantısı yapan Dalay Lama, Tibet’in “bir çeşit kültürel soykırımla” karşı karşıya olduğunu söyledi.

Dalay Lama, “Tibet ulusu ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya. Çin kabul etsin ya da etmesin bir sorun var. Orada antik bir kültürel miras büyük tehlike altında. Kasti olsun veya olmasın bir çeşit kültürel soykırım söz konusu” dedi.

Dalay Lama, “saygın bir uluslararası kuruluşun Tibet’teki durum ve nedenlerini saptamasını” istediğini söyledi. Tibet’te Budist rahiplerin başkent Lasa’da Çin yönetimini protestosu şiddete dönüşmüş, protestolar Çin yetkililerince bastırılmıştı.

OLAYLARDAKİ ÖLÜ SAYISI 80

Bu arada sürgündeki Tibet hükümeti, Lasa’daki gösterilerin bastırılması sırasında en az 80 kişinin öldüğünü, 72 kişinin yaralandığını bildirdi.

Sürgün hükümetinin sözcüsü Thubten Samphel, Lasa’daki çeşitli kaynakların, şiddetin başlamasından beri en az 80 ceset bulunduğunu haber verdiklerini bildirdi.

Dalay Lama’nın yardımcılarından Tenzin Taklha da 26 cesedin Drapçi cezaevi yakınında, 3 cesedin bir cami yakınında, 2 cesedin Ramoçe tapınağı yakınında bulunduğunu söyledi. Tenzin Taklha, bu bilgilerin kurbanların akrabalarından, Tibet halkından ve kendilerinin güvenlik kaynaklardan geldiğini ve birçok kez teyit edildiğini belirtti.
Çin’in verdiği rakam ise olaylarda 10 kişinin öldüğü yolundaydı.

1168710cookie-checkDalay Lama Tibet için soruşturma istedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.