İdama karşı komisyonda bir Türk

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero’nun fikir babalığını yaptığı, dünyada idam cezasının kaldırılmasına yönelik çalışmalarda bulunacak uluslararası komisyonun 11 üyesinden biri, dünyaca ünlü Türk felsefe profesörü İoanna Kuçuradi oldu.

İspanya’nın başkenti Madrid’de bugün basına yapılan açıklamada, idam cezasına karşı uluslararası komisyonun kurulmasıyla ilgili protokolün İspanya, İsviçre, Türkiye, Cezayir, Arjantin, Fransa, İtalya, Portekiz, Filipinler, Güney Afrika, Meksika, Kazakistan ve Moğolistan arasında 28 Eylül’de imzalandığı belirtildi.

Merkezi Cenevre kenti olarak açıklanan komisyonun başkanlığını eski UNESCO genel müdürü olan ve Medeniyetler İttifakı projesinde İspanyol hükümeti adına aktif rol üstlenen Federico Mayor Zaragoza’nın yapacağı bildirildi. Üç yıl için seçilen ve yılda en az iki kez toplanması öngörülen komisyonda eski İtalya Başbakanı Giuliano Amato, eski Fransa Adalet Bakanı Robert Badinter, eski Cezayir Dışişleri Bakanı Muhammed Becavi, eski İsviçre Devlet Başkanı Ruth Dreifuss ve ABD’nin New Mexico Eyaleti Valisi Bill Richardson gibi siyasetin önde gelenleri isimleri bulunurken, üyeler arasında siyasi kariyere sahip olmayan tek kişi olarak Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı ve Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Müdürü Prof. Dr. İoanna Kuçuradi yer aldı.

Komisyon, bugün Madrid’de açıkladığı deklarasyonda öncelikli hedefini, dünyada idam cezasının uygulanmaması için 2015 yılına kadar bir evrensel moratoryum kararı çıkarılmasını ve moratoryum uygulayan ülkelerde ise idam cezasının tamamen kaldırılmasını teşvik etmek olarak gösterdi. İdam cezasına karşı kurulan uluslararası komisyon, hedeflerini yerine getirebilmek için idam cezasının uygulandığı ülkelerdeki üst düzey devlet adamlarıyla, uluslararası örgütlerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla temasa geçeceğini, idam cezasının kaldırılmasına yönelik çağrılar yapıp, seminerler ve konferanslar düzenleyeceğini belirtti.

Söz konusu komisyonun finansal desteğinin ilk başta İspanya, İsviçre ve Türkiye tarafından karşılanacağı, daha sonra diğer ülkelerin de yardım yapabilecekleri ifade ediliyor.

İDAM CEZASI BİR DAĞ KANUNUDUR

Komisyona seçilmesinden sonra konuşan Kuçuardi, “İdam cezasını hiçbir şey haklı çıkartamaz. Bu, bir dağ kanunudur. Dişe diş gibi bir şey düşünülüyor. Sen öldürdün, sen de öleceksin. Ama tabii birçok ülkede halen siyasi suçlar için de idam cezası var, bunu da unutmamak gerekir” dedi.

“Öncelikli olarak idam cezasının olduğu ülkelerde moratoryumun getirilmesi, daha sonra idam cezasının kaldırılması için çalışacaklarını” kaydeden Kuçuradi, “İdam cezasının kaldırılması için her ülkeye göre uygun stratejileri bulmak ve uygulamak gerekiyor. Ben daha çok, ülkelerde göstermelik değil, gerçek anlamda olan ulusal insan hakları kuruluşlarıyla temastan yanayım.

Olmayan ülkelerde de bu ulusal insan hakları kuruluşlarının kurulmasının teşvik edilmesi lazım” dedi.

Böyle bir komisyonun üyesi olmaktan dolayı heyecan duyduğunu anlatan Kuçuradi, “İnsan hakları konusu bana her zaman heyecan veriyor. Çünkü insan hakları asla pazarlık konusu olmaz. Dürüstlükten başka çaremiz yok. Agresif olmak ya da gürültü yapmak gerekmiyor. İnsanları, politikacıları kızdırmadan, biraz sessiz ve uygun bir şekilde işleri yapmak gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Kuçuradi, idam cezasının kaldırılmasının siyasi bir karar gerektirdiğini ifade ederek, politikacıları ikna etmenin tek yolunun “onlara insanlıklarını hatırlatmak” olduğunu söyledi.

1262080cookie-checkİdama karşı komisyonda bir Türk

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.