Danial Ortega önde gidiyor

Batı yarıkürenin ikinci en yoksul ülkesi olan Nikaragua’nın yakın dönemindeki tüm siyasi gelişmelerde ABD’nin adı sıkça yer aldı.

1980’lerde Sandinistalar iktidara geldiğinde, ABD bu yönetimi Orta Amerika için bir istikrarsızlık unsuru olarak görmüştü. Dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan yönetiminin desteklediği Sandinista devrimi karşıtı Kontralar, Ortega’nın devrilmesi için saldırılarına başlamışlardı.

ABD, bu savaş sırasında İsrail silahlarını gizlice İran’a satarak Kontralara mali destek sağlamış ve olayın ortaya çıkmasıyla “İran-Kontra” diye bilinen skandal patlamıştı.

Şu anda Bush yönetimi için Ortega, Latin Amerika’daki eski solu temsil eden, Küba lideri Fidel Castro ve Venezuela Cumhurbaşkanı Hugo Chavez ile yakın bağlantıları olan bir kişi. Bu seçim öncesinde de Ortega karşıtı adaylara ABD yönetiminin destek verdiği iddiaları gündeme gelmişti.

KISA KRONOLOJİ

Nikaragua’da Sandinista devrimi sonrası, yakın döneminde meydana gelen olayların kısa kronolojik gelişimi şöyle:

17 Temmuz 1979: ABD desteğiyle 1930’dan beri Nikaragua’yı yöneten Somoza ailesinin son temsilcisi diktatör Anastasio Somoza, Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin (FSLN) 50 bin kişinin hayatına mal olan iç savaşın ardından iktidarı ele geçirmesiyle Miami’ye kaçtı.

Kasım 1980: Daniel Ortega liderliğindeki FSLN hükümeti, Somoza ailesinin elindeki toprakları kooperatiflere çevirerek millileştirdi. Diktatör Somoza, Paraguay’da düzenlenen bir suikastla öldürüldü.

Şubat 1981: ABD’deki Reagan yönetimi, Sandinista hükümetini El Salvador’daki solcu gerillalara destek vermekle suçlayarak, Nikaragua’ya yapılan yardımları askıya aldı.

1982: Honduras’ta üslenen ABD destekli Kontraların, Sandinistaları hedef alan saldırıları başladı.

10 Ocak 1985: Daniel Ortega, kasım ayında yapılan seçimleri kazanarak, FSLN kolektif liderliği yerine, devlet başkanı oldu.

1 Mayıs 1985: Reagan, Nikaragua’ya karşı ticaret ambargosu başlattı.

3 Şubat 1988: Amerikan Kongresi, Kontralara yönelik askeri yardımları kesti, ancak yasal olmayan yollarla yardımlar sürdü.

25 Şubat 1990: Orta Amerika barış planıyla 30 bin kişinin canına mal olan Kontraların savaşı sona erdi. Ortega ve Sandinistalar, Violeta Barrios de Chamorro liderliğindeki ABD destekli merkez sağ Ulusal Muhalefet Birliği karşısında seçimleri kaybettiler.

20 Ekim 1996: Ortega’nın da aday olduğu cumhurbaşkanlığı seçimlerini bu sefer Arnoldo Aleman kazandı.

2000: FSLN, başkent Managua’daki belediye seçimlerini kazandı.

4 Kasım 2001: Ortega, bu kez de Enrique Bolanos’a karşı seçimleri kaybetti.

Mart 2002: Muhalefete geçen Sandinistalar, 1990 yılından beri 3 seçim kaybetmesine karşın Ortega’yı yeniden parti liderliğine seçti.

28 Mart 2003: Nikaragua Yüksek Mahkemesi, Ortega’ya karşı üvey kızının açtığı taciz davasını reddetti.

7 Aralık 2003: Aleman, yolsuzluk nedeniyle 20 yıl hapis, 10 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.

5 Kasım 2006: Değiştiğini söyleyen ve kampanyasında “uyum, aşk ve uzlaşma” temalarını işleyen Ortega, Sandinistaların adayı olarak cumhurbaşkanlığı seçimine yeniden katıldı.

1139990cookie-checkDanial Ortega önde gidiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.