Daniel Ortega bugün sandıktan çıkacak

Seçimin favorisi Daniel Ortega.  Ortega, oyların yüzde 35’ini alabilirse ve başlıca rakibi banker Eduardo Montealegre’yi 5 puan farkla yenilgiye uğratabilirse ikinci tura girmesine gerek kalmadan seçimi kazanmış olacak.

Ortega kamuoyu yoklamalarından birinci görünüyor, ancak yüzde 35 oranında oy alamaz ve aralık ayındaki ikinci tura kalırsa Sandinista liderinin kazanmasının daha zor olduğu belirtiliyor. Sonuç her ne olursa olsun, Batı yarıkürenin bu ikinci en yoksul ülkesindeki seçimin bölgeye şok dalgaları yayacağı belirtiliyor.

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Çavez, Ortega’nın kazanmasını ve böylece bölgede yeni bir müttefik edinmeyi istiyor. Ortega barış, sevgi ve uzlaşmanın yanı sıra Washington ile bağları koruma sözü verdi. Ortega, ayrıca Venezuela ile yakın ilişkiler kuracağını da açıkladı.

DEVRİMDEN BUGÜNE

– 1979’da, 50 bin kişinin öldüğü iç savaşın ardından Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi, Anastasio Somoza yönetimini devirerek iktidara geldi.
– 1980’de, dönemin ABD başkanı Ronald Reagan yönetiminin desteklediği devrim karşıtı Kontralar, Ortega’nın devrilmesi için saldırılarına başladılar.
– Daniel Ortega, 1985’te yapılan seçimle cumhurbaşkanlığına seçildi ve aynı yıl Reagan yönetimi Nikaragua’ya ticaret ambargosu uygulamaya başladı.
– 30 bin kişinin öldüğü, Kontralarla olan savaşı sona erdirmek için barış planını kabul etmelerinden sonra Ortega ve Sandinista hareketi, 1990’da seçimleri kaybetti.
– Ortega, 1996 ve 2001 seçimlerinde de cumhurbaşkanlığını kazanamadı. (BBC)

1139920cookie-checkDaniel Ortega bugün sandıktan çıkacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.