‘Darbe girişimi en çok Rusya’ya yaradı’

Financial Times’ın yorum sayfasında, Rusya uzmanı Lilia Shevtsova’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesini, iki ülkenin arasındaki ilişkilerdeki olası gelişmeleri ele alan bir analizi yer alıyor.

Düşünce kuruluşu Brookings Institutions’ta görevli Shevtsova, ‘Putin’in darbe girişimi sonrası gelişmelerden fayda sağladığını’ yazıyor.

Shevtsova darbe girişimi sonrası Türkiye’de yaşanan tasfiye sürecinin Putin’in ülke içinde ve uluslararası alanda manevra alanını genişlettiğini savunuyor.

Shevtsova, Türkiye’nin Batı’dan kopup Doğu’ya yönelmesinin de, Rusya ile Türkiye arasında güvene dayanan bir birliktelik kurulmasının da mümkün olmadığını yazıyor ve özetle şunları belirtiyor:

“Rusya’nın, Türkiye’nin Doğu’ya çark etmesi hayalleri ne kadar gerçekçi? Bunlar birçok açıdan naif umutlar. Birincisi, otoriter rejimler hiçbir zaman sürdürülebilir dostluklar kurmaz. İkincisi, yayılmacı gündemleri olan komşu ülkeler er ya da geç bozuşacaktır.

“Eğer Türkiye Batı’dan uzaklaşırsa, Avrasya’daki çıkarları Moskova’nın etki alanına çarpacaktır. Son olaraksa, Türkiye neden NATO’dan ayrılıp, ihtiraslı ve pervasız İran ve Rusya’yla karşı karşıya gelmek istesin?”

Yazara göre, ‘eğer Batı, Erdoğan’ın sınırsız bir iktidara ulaşma çabalarıyla ilgili bir şey yapamayacağına karar verirse bu, Moskova’nın Batı’nın ikiyüzlülüğüne dair eleştirilerini meşrulaştıracak ve Batı içinde Rusya’yla uyumlu olmayı savunanların elini de güçlendirebilecek’.

Shevtsova ikinci senaryonun da Rusya’nın çıkarına olduğu kanısında:

“Diğer yandan eğer Türkiye’nin Batı ile ilişkileri kötüleşirse Kremlin daha da mutlu olacaktır. Böylece iki tarafı da birbirine karşı kullanacaktır. Batı’ya karşı Erdoğan’ı kucaklayacak ve de tam tersini yapacaktır. Büyük ihtimalle ikisini de yapmayı deneyecektir.”
“O da Erdoğan da Batı’yla müzakere pozisyonlarını güçlendirmek için birbirileriyle flört etmeye niyetliler. Ama birbirine hiç güvenmeyecekler. Türkiye her zaman zorlu bir ilişkiye sahip olduğundan değil otoriter liderlerin güvensizlik ve yabancı düşmanlara yönelik kuşku yaymalarından dolayı…”

1994670cookie-check‘Darbe girişimi en çok Rusya’ya yaradı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.