‘Dışarıda olacaklarını Vatikan biliyor’

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Papa 16. Benediktus’un Türkiye ziyaretinin öneminin bilinci içinde olduklarını söyleyerek, hükümet yetkililerinin ziyaret sırasında yurt dışında olacağının Vatikan tarafından bilindiğini kaydetti. 


Sözcü Tan, Dışişleri Bakanlığı’nın haftalık basın toplantısında, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün Papa ile görüşmek istemediği” yönündeki haberlere ilişkin soruları yanıtladı. 


“Papa’nın ziyareti Türkiye için çok büyük önem taşımaktadır” diyen Tan, ziyaretin gerçekleşecek olmasından büyük bir mutluluk duyduklarını kaydetti. Sözcü Tan, Papa’nın “değerli bir misafir olarak, en iyi şekilde ağırlanacağını” söyleyerek, bunun için her türlü güvenlik tedbirinin alındığını bildirdi. 


Tan, “Papa’nın ziyaretinin doğu ile batı arasında mevcut bazı yanlış anlamaların giderilerek, medeniyetler arasında uzlaşı ve ittifak anlayışının hakim kılınması açılarından dünyaya önemli bir mesaj olacağı anlayışıyla hazırlıklarımızı yapıyoruz” diye konuştu. 


Vatikan’ın ziyaret için belli bir zaman dilimi öngördüğünü belirten Tan, ziyaretin yapılacağı sırada hükümet yetkililerinin, ABD Başkanı George Bush gibi önemli devlet adamlarının da katılacağı NATO zirvesi için yurt dışında olacağını ve bu nedenle de ziyaretin 2 gün önce ya da sonraya alınmasının uygun olacağını aktardıklarını bildirdi. 


Sözcü Tan, kendilerinin, “bu hususa rağmen Dışişleri Bakanı Gül’ün NATO zirvesinden dönüşünde Papa’yı İstanbul’da bir yemek ya da din adamlarıyla ayrı bir buluşmada ağırlamak istediği ve buna ilişkin gerekli düzenlemeleri yapabileceklerini” Vatikan makamlarına ilettiklerini söyledi. 


“Ancak bu da Papa’nın kendisine ait birtakım prensipleri nedeniyle, böyle davetlere, bu şekildeki organizasyonlara katılamayacağını, bu prensipleri bir kenara bırakamayacağını söylemesi dolayısıyla gerçekleşememiştir” diyen Tan, gelinen noktada, ziyaret sırasında Başbakan Vekili olacak olan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in hükümet adına Papa ile görüşeceğini bildirdi.

1035770cookie-check‘Dışarıda olacaklarını Vatikan biliyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.