“Datça’daki Boğa Güreşi Festivali’ne HAYIIIR!”

İsmim Umay 2 yıldır Datça’da yaşıyorum. Sizlerle dün Datça’da yaşanan hayvan sömürüsü ve vahşet dolu etkinliği paylaşmak istiyorum.

12.12.2021 tarihinde Datça’nın Karaköy mevkiinde boş bir arazide 14. Geleneksel Boğa Güreşi Festivali düzenlendi. Datça Belediye’si yıllardır boğa güreşi ve deve güreşi gibi hayvan sömürüsünün hat safhada olduğu etkinlikleri desteklemesiyle biliniyor. Bu yıl düzenlenen boğa güreşinin gelirinin SMA hastası Defne’nin tedavisinde kullanılacağını duyurdular fakat ben bunun tamamen gösteriş olduğunu düşünüyorum zira bütün boğalar civar illerden getirildi, boğa sahiplerinin konaklamaları karşılandı etkinlik kapsamında ve bütün halk boğalar üzerine bahis oynadı.

Amaç maddi destek olsaydı bu etkinliğin organize edilmesinde harcanan para da Defne’ye yollanabilirdi. Sabah 10 civarında başlayan güreşler akşama kadar sürmüş ben sadece 2 saat dayanabildim.

Elimdeki fotoğrafları twitter ve Facebook üzerinden paylaştım. Ekolojik hareketin ve hayvan haklarının parçası olan dernekler destek oldu fakat sesimizi duyurmak ve hayvan sömürüsü içeren etkinliklerin yasaklanması için olayı daha geniş kitlelere yaymak istiyorum.

Datça’nın esnafı da boğa güreşlerine destek oluyor. Boğalar sırayla alana çağrılıyor, kamyonların arkalarında taşınarak alana indiriliyorlar daha sonra anons ediliyor. Yüzlerce insan iki boğa kavga etsin diye hevesle bekliyor, eğer boğalar kaçmaya çalışırsa ellerinde sopa olan boğa sahipleri tarafından vurularak alana zorla geri getiriliyorlar.

Ben 2 tane boğanın kaçışına bizzat şahit oldum. Kazanan boğanın üzerine binip dans ediyor insanlar akıl alır gibi değil. Dövüşlerin birinde bir boğanın boynuzu çatladı diğerinin ise ağzından kanlar damlamaya başladı. Boğalara ölüm makinesi diye isim takmışlar.

İşin en acıklı tarafı ise boğalar kavga ederken izleyicilerin daha da heyecanlı ve mutlu olmaları. Bu arada seyircilerin hepsinin ellerinde biralar, rakılar viskiler var, sanki bir eğlenceymiş gibi izliyorlar bu vahşeti.

Datça Belediyesi dünden beri sessiz bir açıklama yapmıyor fakat ben bu konun takipçisi olacağım ve sesimi duyurana kadar her yer yolu deneyeceğim. Açık radyo ve gazeteyi yıllardır ailecek takip ediyoruz. Duyarlılığınızdan dolayı şimdiden teşekkür ederim.

https://twitter.com/umayalkaya/status/1469996042603184128 (bu da attığım tweet, twitter üzerinden tartışmayı takip etmek isterseniz diye ekliyorum )

AÇIK GAZETE: Umay hanımın duyarlılığına katılıyor ve “Derhal boğa, horoz ve deve gibi hayvan dövüşleri ile spor olarak görmediğimiz boks yasaklanmalı diyoruz”

2571260cookie-check“Datça’daki Boğa Güreşi Festivali’ne HAYIIIR!”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.