Davos’ta küreselciler, Alegre’da bizimkiler…

Davosta bir araya gelen liderler Dünya Ekonomik Forumunun yıllık toplantıları çerçevesinde, Çinin ekonomik gücünden Irakta seçim sonrasına kadar pek çok konuda görüş alışverişinde bulunacaklar.

ılış konuşmasını İngiltere Başbakanı Tony Blairin yapması beklenen Zirveye Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac‘ın da katılacağı ve özel mesaj yayınlayacağı bildirildi.

Toplantıya başkan George W. Bushun yeni yönetiminden yalnızca bir üst düzey yetkili katılıyor. Yorumcular, geçen yıl olduğu gibi sürpriz bir üst düzey yetkilisinin de toplantıya gelebileceğini söyledi.

BİLL GATESDE ZİRVEDE

Dünyanın en zenginlerinden Microsoftun kurucusu Bill Gates de dünya liderlerini 750 milyon dolar bağışladığı çocuklar için küresel aşi kampanyasına katılmaya davet edecek.

Toplantılara katılan 20 hükümet ve devlet başkanı arasında Türkiyeden Recep Tayyip Erdoğan da yer alacak. Davosun ilk günü toplantılarına Türkiyeden Devlet Bakanı Ali Babacan katılacağı ıklandı.

Başbakan Erdoğan ise Davosa yarın (27 Ocak), 30 kişilik bir heyetle gidecek. Erdoğan‘ın Zirvede Almanya ve İngiltere liderleri dahil 7 başbakanla görüşmesi, 15 kadar yabancı işadamıyla da kısa özel görüşmeler yapması bekleniyor.

Dünyanın en büyük 500 şirketinden beşte birinin liderlerinin katıldığı Davostaki oturumlarda iş dünyası ve dünya pazarındaki gelişmeler ağırlıklı olarak ele alınacak..

ALTERNATİF TOPLANTI

Dünya Ekonomik Forumuna alternatif olarak Dünya Sosyal Forumu da Brezilyanın Porto Alegre kentinde toplanıyor.

Küreselleşmeye karşi çikan, adil ticaret isteyen ve ekonomik pazar yerine yer kürenin sorunlarını öne çikaran binlerce delege, Davosla aynı günlere Porto Alegreda alternatif bir gündemle toplanacak.

Bu yıl, yer küreyi tehdit eden ve sanayileşmiş ülkelerin önlem almakta gecikmekle suçlandığı küresel ısınma, gündem maddesini oluşturacak. Sosyal Foruma katılması beklenen 100 bine yakın delege, Davostaki kapitalizmin temsilcilerinin siyasi ve ekonomik önceliklerini değiştirmeye çalışacak

Bu amaçla yaklaşik iki bin tartışmada, insan haklarından internete ve toprak reformuna dek pekçok konuyu ele alacaklar.

Konuyla ilgili diğer haberlerimizden: Küresel ısınmada ‘alarm’

1098010cookie-checkDavos’ta küreselciler, Alegre’da bizimkiler…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.