Londra’daki DAY-MER Festivali binlerce emekçiyi bir araya getirdi

Arif Bektaş /Evrensel Londra – Londra’da 1989 yılından bu yana, kültür sanat festivalleri organize eden Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) 33. Kültür ve Sanat Festivali, Kuzey Londra’daki Clissold Park’ta yapılan coşkulu Park Şenliği ile sona erdi. Çok sayıda sendika, kampanya grubu, siyasi parti ve toplum kuruluşunun yer aldığı şenliğe 8 binden fazla kişi katıldı.

İşçi Partisi eski lideri Jeremy Corbyn, yazar Mustafa Yalçıner, milletvekili Diana Abbott, yazar John Rees, Siyah Hayatlar Önemlidir temsilcisi Delia Mattis ve çok sayıda sendikacının da konuşma yaptığı şenlikte Mikail Aslan, Cemil Qoçgiri, Ağuz Aksaç, The Turbans, Lokandes, The Odd Beats ve DAY-MER Kadın Korosu sahne aldı.

“İşçiler geleceğimiz için grevdeler”

DAY-MER Başkanı Aslı Gül yaptığı konuşmada, demiryolu işçilerinin etkili grevinden sonra yeni grev oylamaları yapıldığına dikkat çekerek, “işçiler, dayatılan kölelik koşullarına karşı greve çıktılar ve bu grevler devam edecek. Onlar sacede kendileri için değil, bizim de kazanımlarımız ve geleceğimiz için greve çıkıyorlar” diyerek işçi grevleriyle dayanışma içinde olma çağrısı yaptı. Uyruk yasası ile göçmenlerin sürekli tehdit altında olacağını ve ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapılacağına dikkat çeken Gül, yerli emekçilerle omuz omuza örgütlenme çağrısı yaptı.

Başta The Turbans grubu olmak üzere, coşkulu müzikler eşliğinde parkta dans eden binlerce kişi, yer yer müzik gruplarına da eşlik ederek, eğlenceli bir Pazar geçirdi.

“Birleşerek kazanacağız”

Bir çok sendikanın bu yılki festivale sponsor olması ve kampanya grubunun da park alanında yerini alması dikkatlerden kaçmadı. Başta UNITE ve NEU olmak üzere, sendikaların festivale destek vermesi, giderek ortak örgütlenen bir festival olma özelliği taşıdığı belirtiliyor.

Türkiye’den davetli olan ve vize sorunundan dolayı festivale katılamayan Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz’in katılamaması nedeniyle Emek Partisi adına bir konuşma yapan Mustafa Yalçıner, “Önce salgın belası, daha sonra savaş belası ve şimdi de enflasyon belası ile emekçilerin hayatı giderek zorlaştırılıyor” diyerek, artık emekçilerin de eli kolu bağlı bir kenarda durmadığını, hemen hemen tüm sektörlerde grevlere çıkıldığını ya da grev oylamaları yapıldığını belirterek, sermayeye karşı örgütlenmenin önemine vurgu yaptı.

İşçi ve emekçilerin girdiği mücadele hattının ilerletilmesi gerektiğini ve dayanışma içinde olunması gerektiğini belirten Yalçıner, gericiliğin de boş durmadığına dikkat çekerek, NATO ile Rusya arasında Ukrayna’da süren savaşta Ukrayna halkının kurban edildiğini söyledi. İngiltere ve ABD’nin başını çektiği kışkırtma sonucu, İngiltere halkının başında Johnson iktidarına destek vermesinin şimdi tersine döndüğünü ve İngiliz halkının en az yüzde 60’ının savaşa karşı çıktığını hatırlatan Yalçıner, “Ancak halklar birleşerek ve sermayenin savaşlarına karşı çıkarak kazanabilir” dedi.

“Böyle bir buluşma daha önce görmedim”

DAY-MER Festivallerinin çoğuna katılan ve destek veren İşçi Partisi eski lideri Jeremy Corbyn ise konuşmasında, yıllardır festivallere katıldığını ve daha önce bu kadar renkli buluşmalara tanık olmadığını belirterek, sendikaların ve kampanya gruplarının festivalde yerlerini almış olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Corbyn, Johnson iktidarının işçi ve emekçilere saldırılarına ve ırkçı göçmen politikalarına karşı mücadele edilmesi gerektiğini belirterek, “Onlar bizi bölmek istiyorlar, ama burada da gördüğünüz gibi, biz birleşiyoruz” dedi ve DAY-MER Festivallerine destek vermeye devam edeceğini söyledi.

Festival coşkulu kültürel proğramla noktalandı

“Yağmur yağar mı yağmaz mı” telaşı olmasına rağmen binlerce emekçi öğle saatlerinden itibaren Clissold Park’ı doldurmaya başladı. Yağmur yağmadı ama sahnedeki kültürel programın coşkusu parkın her köşesine yağdı.

Önce, The Odd Beats ezgileriyle ve coşkulu eserleriyle parkı ısıtmaya başladı. Daha sonra DAY-MER Kadın Korosu sahne aldı. Latin Amerika ezgileriyle Lokandes coşkulu bir program sundu.

Mikail Aslan ve Cemil Qoçgiri sahneye çıktığında, Dersim ezgilerini sevenler sahne önünü doldurmaya başladı. Yer yer izleyicilerin de eşlik ettiği Mikail Aslan ve Cemil Qoçgiri’den sonra sahne alan The Turbans coşkuyu doruğa çıkardı. Vurmalı çalgıların çok yoğun kullanıldığı ve 8 ayrı ulustan 8 kişilik bir ekiple sahne alan The Turbans, İspanya’dan, Yunanistan’dan, Türkiye’den, Kafkasya’dan ezgileriyle kısa bir dünya turu yaptı.

Sahnenin son kültürel programını ise Oğuz Aksaç yaptı. Kendine has tarzı ile seyirci arasına da sık sık inen sanatçı, birlikte söyleyip birlikte eğlendi. Gerek seyirci ile kurduğu diyalog ve gerekse halaylar eşliğinde bir program sunan Oğuz Aksaç, 33. DAY-MER Kültür Sanat Festivali’ni coşkulu bir şekilde noktaladı.

33. DAY-MER Kültür Sanat Festivali, 12 Haziran’da piknik ile başladı. 15 Haziran’da resepsiyonla devam etti. Fotograf sergisi, resim sergisi, 3 ayrı panel, 6 gün üst üste sahnelenen “Kadınlar da Savaşı Yitirdi” tiyatro oyunu ve çocuk etkinliğinin ardından Clissold Park’ta yapılan park şenliği ile sona erdi.

Mustafa Yalçıner
Jeremy Corbyn

 

2620280cookie-checkLondra’daki DAY-MER Festivali binlerce emekçiyi bir araya getirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.