DAY-MER Festivali’nde binler adalet istedi

ARİF BEKTAŞ / EVRENSEL – Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) 28. Kültür Sanat Festivali’nde farklı kültürlerden demokratlar birlik ve dayanışma mesajı verdi. 

Londra’da 1989 yılında kurulan ve kuruluşundan bu yana, yaptığı diğer çalışmalarının yanı sıra, düzenlediği kültür sanat festivalleri ile bilinen DAY-MER 28. Kültür Sanat Festivali dün yapılan coşkulu park şenliği ile sona erdi.

14 Haziran’da başlayan ve bu güne kadar sergi, piknik, panel, söyleşi, çocuk şenliği, gençlik şenliği gibi etkinliklerin yanı sıra, Kuzey Londra’daki Stoke Newington bölgesindeki Clissold Park’ta yapılan park şenliği ile festival görkemli bir şekilde sona erdi. Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı festivalin son etkinliğinde, sendikacılar, politikacılar, akademisyenler, gazetecilerin yanı sıra Türkiye’de Emek Partisi GYK üyesi Mustafa Yalçıner de katılarak birer konuşma yaptı.

Sivas ve Grenfell’e adandı

Her yıl Temmuz ayının ilk Pazar günü yapılan Park Şenliği’nin bu yıl 2 Temmuz’a denk gelmesinden ötürü bir çok etkinliğin yanı sıra, park şenliği de Sivas Katliamı’nda hayatını kaybeden aydınlara ve Grenfell Binası yangınında hayatını kaybedenlere adandı. Festivale, Sivas ve Grenfell’de hayatını kaybedenlerin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başlandı.

Festival başlamadan önce, Londra Cemevi tarafından Stoke Newington’da yaptırılan Sivas Anıtı önünde bir anma düzenlendi. Anmaya Yazar Aydın Çubukçu’nun yanı sıra Cemevi ve DAY-MER Yineticileri katıldı. Burada bir konuşma yapan Aydın Çubukçu, canları, tenleri cayır cayır yakılan aydınlarımızın değil, yakanların “madur” muamelesi gördükleri ve onların iktidarının olduğu bir süreçten geçildiğini belirterek, bunun hesabının sorulmasının, adaletin yerine gelmesinin tek yolunun ancak mücadele etmekten geçtiğini söyledi.

Park Şenliği 28. kez emekçileri buluşturdu

Londra’nın en popiler parklarından olan Clissold Park, 28. kez yerli ve yabancı emekçileri buluşturdu. Festivalde konuşan DAY-MER Başkanı Aslı Gül, Sivas ve Grenfell’de yanarak katledilenlerin adalet mücadelesinin peşini bırakmayacaklarını belirterek, Sivas’ta gerici bir gruhun cayır cayır yaktığı aydınlarımız ve kapitalist sistemin belediyeciliğinin yanmayı layık gördüğü Londra’daki Grenfell Tower yangınında kaybettiğimiz emekçilerin aynı anlayışın kurbanları olduğunu söyleyerek, mücadele etmekten ve adalet aramaktan başka şanslarının olmadığının altını çizdi.

DAY-MER çocuk, genç ve kadın halk dansları gruplarının da birer gösteri yaptığı festivalde çok sayıda sendikacı da katılarak destek verdi. RMT Genel Sekreter Yardımcısı ve Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası (SPOT) yöneticisi Steve Hedley, hem Türkiye’de ve hem de İngiltere’de dehşet verici iktidarlarla karşı karşı olduklarını belirterek, Türkiye’de her alanda adalet arayışları ve mücadelesi sürerken, İngiltere’de de yüzde 1 zam dayatan iktidara karşı bir mücadelenin başlatıldığını söyledi.

Kamu İşçileri Sendikası (PCS) Genel Sekreter Yardımcısı Chris Bough da konuşmasında, DAY-MER Festival’lerinin birlikte mücadele etmenin önemli bir mevzisi ve örneği olduğunu belirterek, daha fazla mücadelenin şart olduğunu söledi.

NUT Başkanı Louise Regan da knuşmasında, eğitim alanında yapılan kesintilere vurgu yaparak, tüm aileleri parasız eğitim için mücadeleye çağırdı.

Londra Alevi Cemevi Başkanı Tugay Hurman da bir konuşma yaparak, gerici zihniyetlere karşı ortak mücadele etmenin önemine değindi.

Gazeteciler özgürlük çağrısı yaptı

Günlük Morning Star da festivale katılarak destek verdi. Festivalin medya sponsorluğunu üstlenen yaklaşık 90 yıllık gazetenin yazarlarından Steve Sweneey, çok zor bir dönemden geçildiğini, Türkiye ve İngiltere’de sosyal hizmetlere para bulamayanların savaşları için çuvalın ağzını açtıklarını söyledi. Sweneey, DAY-MER ile omuz omuza olmaya devam edeceklerini söylerken, Türkiye’deki gazetecilerin de bir an önce serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

Ahmet Şık ve gazetecilerin özgürlüğü için yürütülen kampanyaya da destek verdiğini belirten Sweneey, Türkiye’nin dünyada en büyük gazeteci cezaevi olduğu söyledi. Daha sonra Ahmet Şık tişörtü giyen Sweneey, Türkiye’deki gazeteci dostlarına yapılabilecek tün destek ve dayanışmayı sürdürmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

“Türkiye’de adalet büyüteçle bile bulunamıyor”

Emek Partisi GYK üyesi Mustafa Yalçıner’in de katılarak bir konuşma yaptığı şenliğe, çok sayıda sendika ve kitle örgütü de katılarak destek verdi. Yalçıner, şenlikte yaptığı konuşmada, Sivas’ta katledilen aydın ve sanatçıların çayır cayır yakıldığını ve adaletin büyüteçle bile bulunmayacak hale geldiğini belirterek, mücadelenin güçlendirilmesinin önemine değindi. Yalçıner, İngiltere’deki sorunlara da değinerek, sosyal konutların yok edildiğini, belediyelerin elinde kalan bir kaç konutun da tamir edilmediğini ve Grenfell binasında olduğu gibi emekçilerin binaların yanıcı maddelerle tamir edilmediğini belirterek, bir avuç sermayedarın bütün zenginlikleri elinde bulundurmasına son vermek için mücadelenin şart olduğunu söyledi.

Mustafa Yalçıner’in konuşması ilgiyle izlendi

Haringey’de sosyal konutların inşaat firmalarına yıktırılarak, yeni ve pahalı evlerin yapılmasından dolayı evlerinden olacak olan emekçilerle birlikte bir kampanya yürüten Milena Jackson, Savaş karşıtı Koalisyon yöneticisi ve kurucusu John Rees, Morning Star gazetesi yazarı Steve Sweneey, Hackney belediye Başkanı Phillip Granville ve akademisyen Prof. Mehmet Uğur’un da birer konuşma yaptığı festivalde bu yıl ilk kez sanat çadırları kuruldu.

Çeşitli resim sergilerinin yanı sıra, Ekim Devrimi’nin 100. yıl dönümü nedeniyle Marx Hatıratı Kütüphanesi de bir sergi düzenledi. Oldukça fazla ilginin olduğu sergilerin yanı sıra, çocukların eylenebileceği ve kampanyalar hakkında bilgilerin alınabileceği çadırların yanı sıra, “otizmin farkındayız ve onların yanındayız” mesajıda verildi. Sahneden otizme dikkat çekmenin yanı sıra, onlarca tişörtün gyilerek daha fazla bir farkındalık yaratılmasının mesajı verildi.

Coşkulu final

14 Haziran’dan bu yana 9 etkinliği geride bırakan DAY-MER, yaptığı park şenliği ile coşkulu bir final gerçekleştirmiş oldu. Kardeş Türküler, Don Kipper, Erkan Aydar ve yaş ortalaması 9 olan ve “dünyanın en genç rok grubu” olduğu takmin edilen Canavar Avrcıları’nın kültürel proğramda yer aldığı şenlik, binlerce kişinin park alanında aynı anda dans ve halaylarıyla sona erdi.

2103340cookie-checkDAY-MER Festivali’nde binler adalet istedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.