DAY MER, kongrede güven tazeledi

Başkan Ahmet Sezgin, DAY MER’in 25 yıl boyunca biriktirdiği birikim ve deneyiminin toplum için bir kazanım olduğunu vurgulayarak, “Kongre, önümüzdeki dönemin çalışma yaşamı, sorunları ve ihtiyaçları konusundaki mücade mevzisini saptayacaktır. ‘Ortak sorunlara karşı ortak mücadele’ şiarıyla 25’nci yılımıza gireceğiz” dedi.

ERDAL EREN ŞAHSINDA SAYGI DURUŞU

Türkiye’de 12 Eylül faşist yönetimince 17 yaşında idam edilen Erdal Eren’in şahsında demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına 1 dakikalık saygı duruşu yapıldıktan sonra kongre başladı.

DAY MER eski başkanlarından Kartal Tekin ile Selvi Özdemir ve Çağdaş Canpolat divan kuruluna seçildi.

DAY-MER Sekreteri Oktay Şahbaz İngiltere ekonomisine değinerek koalisyon hükümetinin finansal krizin faturasını işçi ve emekçiler üzerine yıkmaya çalışan bir politika güttüğünü söyledi. Hükümetin sezünü tutmayarak sağlık, eğitim ve sosyal yardımlarda yaptığı kesintileri, 2011 yerine 2020’lere kadar uzattığını öne süren Şahbaz, ülkede yoksulun daha yoksul, zenginin de daha zengin bir hale geldiğini belirtti.

DAY MER’in Türkçe ve Kürtçe konuşan toplumu hükümetin emekçilere karşı saldırılarına karşı duyarlı hale getirmeye ve karşı çıkmaya çalıştığını vurgulayarak, “Ortak sorunlara karşı ortak mücadele” ile bu saldırıların püstürtülebileceğini belirtti.

DENEYİMLİ VE DİNAMİK YÖNETİM

DAY MER Olağan Kongresi’ne gözlemci ve destek belirtmek için katılan İngiltere’deki örgüt temsilcileri de kısa konuşmalarla DAY MER’in emek mücadelesindeki yerini överek, önümüzdeki yıllarda da bu haklı mücadelede işbirliklerinin süreceklerini teyit ettiler.

Öte yandan kongreye katılamayan bir çok sendika ve kurum temsilcisi de birer mesaj gönderdi.

Kongre’de yönetim kurulu, gençlik, kadın, semt çalışması, kültür sanat, eğitim gibi konuların yer aldığı faaliyet raporu ve mali rapor okundu.

Yapılan son konuşmaların ardından seçime gidildi ve yeni dönemde DAY-MER yönetim kurulunu belirlendi. Yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluşuyor: Ahmet Sezgin, Oktay Şahbaz, Aslı Gül, Rahime Simpson, Musa Yadırgı, Semra Demirci, Oktay Cinpolat, Sevgi Taş ve Metin Sağır.

DAY MER’e İngiliz işçi sınıfından destek

DAY MER 17’nci Olağan Kongresi’ne katılan belediye vergisi ödemeyerek hükümeti protesto eden Rahip Paul Nicholson ile emekten yana örgüt temsilcilerinin bazılarının konuşmaları özetle şöyle:

Rahib Paul Nicholson: Artık yoksullar daha yoksul… Hükümet sosyal adaleti gözetmesi gereken hükümet tam tersine sosyal kesinti ve “fazla oda” vergisi gibi ev vergileriyle yoksulları cezalandırıyor. Ben de ‘belediye vergisi’nri ödemeyerek yargıç karşısında haklılığımızı savundum. Sizinle dayanışma içinde olmaktan da gurur duyuyorum…

Ulusal İşyeri Temcilciler Ağı Temsilcisi Rob Williams: DAY-MER’in içinde olduğu platform ve verdiği mücadeleyi büyük bir önemle izliyoruz. İşçi sınıfının birliği için beraber çalışmayı sürdüreceğiz. Hükümetin izlediği politika çalışan kesimi daha da zor duruma soktu. Gün dayanışma ve güç birliği günüdür.

İşçi Partisi Coventry eski milletvekili ve şimdi Sendikalar ve Sosyalistler Koalisyonu (TUSC) Başkanı Dave Nellist: Dünyanın en zengin 7’nci ülkesinde işçi ve emekçilerin sosyal hakları kesilmeye çalışıyor. Bunun nedeni pare değil, paranın kimin kontrol ettiğindedir… Zengin ile fakir arasındaki uçurum giderek büyüyor. İngiltere’deki ilk 1000 kişinin servetinde, krizden bu yana 300 milyar sterlin artış oldu. Buna karşılık, 1960’da işsizlik yardımı ortalama bir ücretin yüzde 26’sına denk iken, bu rakam şimdi yüzde 13’e düştü.

Demiryolu İşçileri Sendikası (RMT) üyesi ve aynı zamanda Afro-Karayip toplumları adına Frank Murray: Tottenham’da 2 yıl önce yaşanan isyan aslında sosyal bir patlamaydı. Küçük çaptaki kendiliğindenci mücadelelerin birleştiğinde sinerji yaratarak daha etkili olabileceğini biliyoruz. DAY-MER’in Londra isyanları zamanında oynadığı rol ve siyahlara binasının kapısını açması önemliydi. Siyahi toplum geleneksel olarak hep İşçi Partisi’ne oy veriyor ve hep hayalkırıklığına uğruyordu. Şimdi DAY MER’in de çatısında bulunduğu Trade Unionist&Socialist Coalition “TUSC”ı seçimlerde destek olunması gerektiğini haykıracağız…

UNITE temsilcisi Pilgrim Tucker: Sendika, toplumun her kesimini kucaklamak için bir üyelik kampanyası başlattı. Sağlık, eğitim gibi hayati konularda kesinti yapan hükümet sosyal yaşamı değiştirmeyi amaçlıyor. Bu saldırılara karşı DAY MER’in de içinde bulunduğu güç birliği ile karşı koyabiliriz. Özellikle güç biriktirme işlevi nedeniyle sendikalar hükümetin hedefinde.

850000cookie-checkDAY MER, kongrede güven tazeledi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.