DAY MER Londra Meydan Sahnesi’nden 30’ncu yıl kutlamasına davet

DAY MER Londra Meydan Sahnesi Yönetmeni Rahime Simpson, tiyatroda 30’uncu yılı kutlayacaklarını belirterek, “Bütün toplumu 12 Haziran Çarşamba günü 20-22.30 arasında özel kutlama programımıza davet ediyoruz” dedi.

Simpson, “22 Moorefield Road N17 6PY” adresindeki Kuzey Londra Toplum Merkezi’ndeki etkinlikte Londra Meydan Sahnesi’yle ilgili fotoğraf-afiş sergisi, 30 yıl boyunca oynanmış oyunlardan derlenen sinevizyon gösterimi ve kokteyl olacağını söyledi.

Londra Meydan Sahnesi yönetmeni Rahime Simpson:
30 yılda 500 oyuncuyla 30 bin seyirciye seslendik

DAY MER Londra Meydan Sahnesi yönetmeni Rahime Simpson, “30 yılda 500’e yakın oyuncuyla 50’ye yakın oyunda 30 bin seyirciye seslendik” dedi.

Toplumdaki en eski tiyatro gruplarından DAY MER Londra Meydan Sahnesi yönetmeni Rahime Simpson ile son 30 yılı ve kutlama resepsiyonunu konuştuk.

– DAY MER Londra Meydan Sahnesi olarak bugüne nasıl gelindi?
– DAY MER Londra Meydan Sahnesi 30 yıl önce kurumsal bir kimlikle tiyatro yapmaya başladı. Şimdiye kadar 500’e yakın oyuncu, 50’ye yakın oyunda sahneye çıktı. Her oyunun ortalama 8 kez oynandığını söyleyebiliriz. Bunun anlamı 400 kez perde açmışız ve yılda bin seyircimiz olduğunu düşünsek 30 bin eder. Bu da ciddi bir rakam sayılır. Bu süreçte iletişimimizin koptuğu oyuncu ve seyircilerimiz de oldu. Biz 30 yıllık emeğin yalnız bizim değil, seyircisinden oyuncusuna herkesin olduğunu düşünüyoruz. 30 yılın anısına böyle bir etkinlik yapmayı planladık.

– Etkinlikte neler olacak?
– 12 Haziran Çarşamba günü 20-22.30 arasında Kuzey Londra Toplum Merkezi’nde yapılacak resepsiyonda fotoğraf-afiş sergisi, 30 yıl boyunca oynanmış oyunlardan derlenen sinevizyon gösterimi ve kokteyl olacak. Bütün toplumu davet ediyoruz. Özellikle DAY MER Londra Meydan Sahnesi’yle bir şekilde buluşmuş herkesi bu gecede görmek istiyoruz. Bu gecede kısa konuşmalar da olacak.

– DAY MER Londra Meydan Sahnesi nasıl kuruldu?
– Ben, Metin Sağır, Fatma ve İrfan Binboğa ile soyadlarını hatırlayamadığım bir kaç arkadaşımız Londra Meydan Sahnesi’ni kurduk. Aynı yıl DAY MER kurulunca onun çatısında faaliyetlerimizi sürdürmeye başladık. İlk yönetmenimiz Denizhan Özer’di. İlk oyunları fabrika ve evlerde oynadık. Sokağa yönelik oyunlar yaptığımız için adımız Meydan sahnesi…

– DAY MER Londra Meydan Sahnesi’ndeki yönetmenleri sayabilir misin?
– Denizhan Özer, Soner Çimen, Mehmet Ergen, Ali Doğan, Celal Perk ve ben Rahime Simpson…

– Seçilen oyunların ortak özelliği var mıydı?
– Oyunların türü ne olursa olsun hepsi emekten yana. İlk oyunlarda dramdan politik komediye göçmenlik sorunları ele alındı. Sonraları daha klasik oyunlar da sahnelendi.

– Oyuncu ve yönetmenler amatör müydü?
– Oyuncularımızın hepsi işçi ve emekçi arkadaşlardı. İkinci iş olarak çalışmalara katıldılar. Yönetmenlerimizden bazıları Soner Çimen, Celal Perk ve Mehmet Ergen profesyoneldi.Bütün bu ekiplerimizle Londra’daki topluma tiyatroyu sevdirmeye çalıştık.

– DAY MER Londra Meydan Sahnesi kan tezeleyebiliyor mu?
– Tabii genç oyuncularımız oluyor sürekli. Biz de oynayan arkadaşlarımız başka sahnelerde de oynadığı oldu. İlk kez tiyatroya bizimle adım atıp kendisine güveni geldiğini söyleyen pek çok arkadaşımız oldu. DAY MER’deki genç arkadaşlarımıza teknik destek sunduk ve kendilerinin Erdal Eren oyununu sergilemeyi başardılar. Bu tür çalışmalarımız da oldu.

– Olumlu olumsuz eletiriler var mı?
– Olumlu eleştirilerimiz çok. Oyunu beğenen, etkilenen, zaman geçmesine karşın unutmayan seyircilerimizin olumlu değerlendirmelerini sürekli duyuyoruz. Oyunların tekrarını isteyenler de çok oluyor. Belki beğenmeyenler dillendirmiyor ama biz eleştirilere açığız tabii. Olumsuz eleştiri ise seyirci başka amaçla kullanılan bir salonun tiyatroya dönüştürülmesinden daha çok sürekli bir tiyatro salonu istiyor. DAY MER’in uzun süreli amaçlarından biri de tiyatro sahnesi ve cep sineması kurmak. Böylece bizim dışımızda da tiyatro gönüllerinin bir sahnesi olmuş olacak. Toplumun ve bölgede yaşayan farklı kültürlerin de buna ihtiyacı var.

– DAY MER Londra Meydan Sahnesi bu yılki 30’uncu DAY MER Kültür ve Sanat Festivali’nde de oyun sergileyecek sanırım?
– Evet. Her festivalde olduğu gibi bu yıl da 22-23 Haziran Cumartesi-Pazar, 19.00-17.00 saatlerinde “Neredeyse Kadını Elizabeth”i Kuzey Londra Toplum Merkezi’nde sahneleyeceğiz. Toplum üyelerine “kaçırmayınız” derim.

2306820cookie-checkDAY MER Londra Meydan Sahnesi’nden 30’ncu yıl kutlamasına davet

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.